latinica  ћирилица
КОРИЈЕНИ | 26/04/2014 | 12:38

Мајкл Фројнд - '' Наставићу да преносим истину о Србима и Републици Српској''

'' Србе и Јевреје повезује и заједничко страдање током Другог свјетског рата . Дошао сам у Републику Српску како бих се информисао о животу народа који овдје живи, и како бих по повратку у Израел могао да пренесем широј јеврејској јавности оно што представља Република Српка и ширио перспективе пријатељства''', рекао је у интервјуу за Радио Републике Српске, Мајк Фројнд.

У организацији представништва РС у Израелу у Бањалуци поводом Дана града и помена у Доњој Градини борави угледни колумниста ''Џерузалем поста'' , Мајкл Фројнд, који је и предсједник Друштва израелско-српског пријатеаства у Израелу.
Фројнд је казао  да већ дуже вријеме осјећа солидарност и поистовјећеност са српским народом, јер Србе и Јевреје повезује и заједничко страдање током Другог свјетског рата .
''Дошао сам у Републику Српску како бих се информисао о животу народа који овдје живи, и како бих по повратку у Израел могао да пренесем широј јеврејској јавности оно што представља Република Српка и ширио перспективе пријатељства''', рекао је у интервјуу за Радио Републике Српске, Мајкл Фројнд.

Са кулумнистом '' Џерузалем поста'' Мајклом Фројндом у Бањалуци разговарала уредница Сложених програма Радија РС, Радмила Карановић.




Радио Републике Српске - Господине Фројнд кажите нам о мотивима вашег изузетно наклоњеног односа према српском народу?

Мајкл Фројнд - Током деведесетих година као и многи  други пратио сам збивања на подручју Западног Балкана, углавном кроз призму западних мас- медија. Имао сам прилику да будем суочен са једностраним приступом, који је био врло непријатељски наклоњен према српској странi, и тада  сам се  нашао у позицији да се питам, имајући искуство и познавајући једностране приказе Блиско- источног конфликта и свега онога како се Израел у негативном котексту у истим тим медијима приказује,  да се овдје ипак не ради о некој врсти аналогије.

  Сходно томе више сам почео да се интересујем за овај регион, почео сам да изучавам  позадину овог конфликта, и  сами конфликт и дошао до сазнања да се заиста збивања током деведесетих ратних година приказују на један врло једностран и необјективан начин, и почео сам да долазим до сопствених сазнања по том питању.
  Дошао сам до закључка да има много сличности између  наша два  народа-  да су то мали народи, који су у више наврата били суочавани са окупацијама .
И једани и други смо се суочавали са стварношћу у којој смо окружени непријатељски настројеним народима и групама међу којима је било чак и оних који су покушали да нас физички униште. 

  Упркос свему ми смо поносни народи, одлучни да истрајемо и преживимо ,  и поново упркос томе , да постоје знатни фактори који су нажалост заинтересовани да то тако и не буде.
Вјековима су Срби и Јевреји живјели у миру у хармонији једни поред других на овом подручју али нажалост исто тако су били сапатничке жртве  током Другог свјетском рату и Холокауста.

Радио Републике Српске- Србе и Јевреје повезује заједничко страдање током Другог светског рата, снажан идентитет, национални понос, историјско памћење, које Запад често жели да избрише ?

Мајкл Фројнд- '' Нажалост то је потпуно тачно, често се налазимо у ситуацији да морамо да се супротстављамо знатним дијеловима међународне заједнице како би уопште опстали. И због тога је веза између српског и јеврејског народа не само историјска већ и судбоносна.

Радио Републике Српске - Колико сте упознати са страдањима Срба и Јевреја на простору бивше Југославије ?

Мајкл Фројнд - '' До прије неколико година,  морам да признам да нисам знао о томе готово ништа, упркос чињеници да доста добро познајем област холокауста и  да сам неко ко се интересује за то. Био сам шокиран када сам , прије свега, сазнао а касније и читао и изучавао страхоте и злочине које су починиле усташе над Србима и Јеврејима на овом подручју. 
  Прошле године сам објавио у ''Џерузалем посту''   натпис под насловом - '' Заборављени хрватски холокауст '' , који је управо намијењен људима који нису са ових простора и који су потпуно неинформисани и необавијештени о страхотама које су се у том период десиле овдје.

  Од темељног је значаја да се уложе сви потребни напори у едукацији људи, свих оних који о томе треба да чују, о страхотама које су се десиле овдје Српском и Јеврејском народу током Другог свјетског рата у холокаусту. Никако није могуће разумјети констелацију садашњости уколико се не разумију претпоставке из прошлости.


Радио Републике Српске - Ви сте први пут у РС, какви су Ваши утисци, имали сте много пријема, као и код предсједника РС , Милорада Додика?

Мајкл Фројнд - '' Оно што треба нагласити да је Израел захвалан РС у оквиру гласања у међународним форумима са посебним нагласком на историјско гласање у Савјету безбједности УН, када је БиХ била нестална чланица тога тијела, нешто што је била велика подршка Израелу у том моменту.
   Сигуран сам да су Република Српска и предсједник Милорад Додик били под изузетним притисцима да гласање буде у обрнутом правцу. И наравно да би најлагодније било за Републику Српску и предсједника Додика да су ишли тим путем, али ето Република Српска и предсједник Додик су успјели да се одупру тим притисцима, да имају свој пут и својим одлукама спроведу ту одлуку у корист Израела.
  Јевреји памте Србе и знају шта је добро за њих учињено ако се то дугорочно посматра. .
Али овакви историјски догађаји биће записани и упамћени од стране јеврејске државе.

Радио Републике Српске - Господине Фројнд да ли можете да направите паралелу између Блиско- источног сукоба ситуације на Западном Балкану?

Мајкл Фројнд  -  '' Апсолутно , узмите за примјер само Косово. Свакако Косово је мјесто гдје се српски народ у духовном смислу родио и то је древна колијевка овог
народа и ове земље . И као што видите дио међународне заједнице жели да га отме од Срба.''

Радио Републике Српске - Ви сте приликом ваше недавне посјете Србији казали да је -Косово српски Јерусалим- и та порука је добро прихваћена код српског народа. 
 
Мајкл Фројнд - '' Тако је. Рекао сам да је - Косово српски Јерусалим- али као што је Косово српски Јерусалим, тако је - Јерусалим јеврејско Косово.''

  То су мјеста наших нада, наших узданица, то су мјеста наших напора и због тога се на овај начин суочавамо са проблемима. Због оних који желе да отму та мјеста наших постојања, као што међународна заједница од српског народа тражи да преда Косово, терористичкој организацији, тако исто иод Израела траеже да преда Јерусалим једној другој такође  терористичкој организациији.

   За Србе да се одрекну Косова и за Израел да се одрекну Јерусалима било би да се одричу своје историје и своје перспективе. То би било одрицање од сопствене баштине , и управо због свега претходно казаног Срби и Израел треба да сарађују, треба да кооперативно приступају овим проблемима, како би заштитили оно што им је најсветије.''

Радио Републике Српске- Предсједник сте Удружења Израелско- српског пријатељства са сједиштем у Израелу, која је платформ дјеловања овог Удружења?

Мајкл Фројнд -  '' Прије неколико година основао сам ово Удружење с циљем јачања веза између Израела и Србије, с једне стране и народа између Србије и Републике Српске и израелског народа. Основни смисао дјеловања тог Удружења јесте промовисање културних, просвјетних и образовних веза између двије земље и народа.''  

Радио Републике Српске - На челу сте организације '' Шеваи Израел'', чиме се бави ова организација ?

 Мајкл Фројнд - '' Сарађујемо са потомцима Јевреја, који су изразили заинтересованост и који желе да се врате у окриље јеврејског народа. Током двије хиљде  година расијања Јевреји су били прогањани, расељавани, убијани, тако да  није  чудно да се потомци накада јеврејских племена данас могу наћи на свим меридијанима свијета.

  Током текуће годинне жеља нам је и намјера да доведемо и припаднике малобројне Јеврејске заједнице овдје у Бањалуци и Републици Српској на један од одговарајућих програма, који би имао за циљ да јача њихове коријене идентитета којем припадају.
Јеврејско расијање је значајна снага која итекако може да помогне својој матици.
 
   Познато ми је да Срби као народ и Србија као земља имају велику дијаспору и сигурно да би Србија као матица српског народа могла  да сагледа додатне начине повезивања са дијаспором за добробит обје стране.
  И ја бих ту позвао да се  учи из примјера јеврејске државе гдје би Република Српска и Србија могле заједнички да сагледају потенцијал сарадње са својом дијаспором, како у моралном тако и у организационо- политичком и финансијском аспекту.''

Радио Републике Српске - Ви сте угледни колумниста ‘’ Џерузалем поста’’ запажени су ваши чланци и интрвјуи које сте писали о посјети званичника РС приликом њихове посејете држави Израел и начину на који су они примљени у Израелу, као и односима Израела и РС. Претпостављам да ће те Ваш први долазак у РС искористити да напишете и урадите интервјуе и чланке за  лист ‘’ Џерузалем пост’’


 Мајкл Фројнд -  '' Већ дуже вријеме осјећам солидарност и поистовјећеност са српским народом, јер Србе и Јевреје повезује и заједничко страдање током Другог свјетског рата.
   Дошао сам у Републику Српску како бих се информисао о животу народа који овдје живи, и како бих по повратку у Израел могао да пренесем широј јеврејској јавности оно што представља Република Српска и ширио перспективе пријатељства.
 

  Имао сам прилику да током неколико посљедњих година објавим више натписа о српском народу, и био сам критикован од неких који не мисле баш добро, да служим као пропагандиста ‘’ српској ствари’’, али не вјерујем  да је исказивање истине пропаганда.
  Ја ћу наставити да говорим истину јер у Србима видим једну врсту братског народа, неку везу која се граничи са мистичном нити , нешто што треба да добија свој експозе.

   Срби су дивови, кажем ово двосмјерно, физички су висока нација, али су Срби дивови у својој историји, у свему ономе о чему су морали да се суочавају током своје историје, али нажалост и током своје садашњости.

Радио Републике Српске- Господине Фројнд хвала Вам на одвојеном времену за интервју за Радио РС.

Мајкл Фројнд  - '' Велика  ми је  част  што сам  свој  први интервју ,  приликом моје прве посјете  Републици Српској дао управо вама Радију Републике Српске, односно за  јавног емитера у РС.

  Сама чињеница да је  Радио Републике Српске као  јавни емитер Српске  заинтересован да саслуша израелца као што сам ја и оно што представљам говори о коријенима пријатељства између ова два народа- Срба и Јевреја.''