latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 10/09/2014 | 15:33

Јункер представио нови састав Европске комисије

Новоизабрани предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер представио је нови састав Комисије који ће се разликовати од старог по саставу и по структури портфеља. Директорат за проширење ће се од сада звати Директорат за Европску сусједску политику и преговоре о проширењу. Мандат је повјерен Аустријанцу, Јоханесу Хану досадашњем комесару за регионалну политику. Хан ће на овој позицији наслиједити Штефана Филеа, досадашњег комесара за проширење.

Међу званичницима из региона бивша словеначка премијерка Аленка Братушек именована је за потпредсједницу Европске комисије (ЕК) задужена за енергетску унију, док је хрватски комесар у Европској комисији и бивши потпредсједник Владе Хрватске Невен Мимица добио ресор међународне сарадње и развоја. Досадашња италијанска министарка иностраних послова Федерика Могерини именована је за Високу представницу ЕК-а за спољну политику и безбједност.

Први потпредсједник ЕК-а биће досадашњи холандски шеф дипломатије Франс Тимерманс, задужен за ресоре регулације и владавине права, док ће, осим Братушек, потпредсједници бити Кристалина Георгиева из Бугарске (буџет и људски ресурси), бивши фински премијер Јyрки Катаинен (запошљавање, раст и конкурентност), бивши премијер Латвије Валдис Домбровскис (евро и социјални дијалог) и бивши естонски премијер Андрус Ансип (јединствено дигитално тржиште).

Бивши француски министар финансија из редова социјалиста Пјер Московичи преузима ресор економске и монетарне политике. Британски  конзервативац  Џонатан  Хил  преузима  нови  ресор финансијске  стабилности, услуга и  уније тржишта капитала, за чије се стварање залагала Влада Велике Британије.

Данкиња Маргрет Вестагер биће задужена за ресор конкурентности, у оквиру којег ће Европска унија учествовати у надзору ширења или преузимања великих свјетских компанија. Швеђанка Цецилија Малмстром биће задужена за преговоре о највећем свјетском трговинском уговору између Сједињених Америчких Држава и Европе. Мигуел Ариас Канета из Шпаније је комесар за енергију и промјену климе. Њемац Гинтер Етингер задужен је за дигиталну економију, у склопу које ће бити обављене реформе тржишта телекомуникација у Европској унији. Елизабета Биенковска из Пољске задужена је за интерно тржиште, индустрију, предузетништво и мале бизнисе.

Аналитичари процијењују да ће нова Јункерова комисија бити под јаким утицајем Берлина, јер практично пресликава велику коалицију демохришћана и социјалиста у Њемачкој.

Европски Парламент ће током овог и сљедећег мјесеца по комитетима саслушавати будуће комесаре, а о њима ће гласати на пленарној сједници крајем октобра. Комисија у новом сазиву почиње с радом у новембру.