latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 08/11/2014 | 14:51

Мјере за покретање индустрије у БиХ

Нови приступ Европске Уније према Босни и Херцеговини усмјерен је на економију. Иницијатива ће конкретним мјерама помоћи земљи да проведе економске реформе и испуни један од Копенхашких ,приступних критерија. Пред новим властима се налази провођење Споразума за раст и запошљавање у БиХ. Једна од мјера је реформа у индустријском сектору.

Реформа великих предузећа у БиХ има најлошије резултате у поређењу са земљама региона према подацима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Од више хиљада предратних индустријских погона само ријетки су на тржишту. У производњи плату зарађује мање од 10 одсто радника. Прије деведесетих било је више од 65 одсто.

Перо Ћорић, руководилац Сектора гранских удружења у Привредној комори Републике Српске у изјави за РТРС упозорава да није искориштен потенцијал тих предузећа, прије свега у технолошком и људском дијелу. Ћорић је рекао да су сва та предузећа завршила у ликвидацији.

“ Све је требало да крене из почетка тако да су се стварала мала и средња предузећа.Тек сада она су дошла у позицију да имају те претпоставке и да могу изаћи на ино тржиште“, појашњава Ћорић.

Привредници упозоравају да производњу покреће профит, а не субвенције, те да приватизација и стечајни закони нису дали очекиване резултате. Изостала су правовремена улагања у реални сектор. Осим домаћих константан је пад страних инвестиција.Упркос правној несигурности и неусклађеним прописима пословни амбијент за улагања створиле су компаније које имају знање, нове технологије, познају тржиште и конкуренцију.


“У претходних годину и по посјетили смо преко 100 компанија које имају страни капитал и оно што је чињеница и веома важно јесте да су преко 90 одсто од свих тих компанија у разговору истакли да у наредном периоду имају намјеру проширења капацитета и нових запошљавања у својим компанијама“, изјавила је за РТРС Јелица Грујић, директорица Агенције за промоцију страних инвестиција у БиХ.

У удружењу економиста „Swot“ указују да је Влада РС покренула одређене кораке, али реализација је спора. И у садашњим околностима издвајају се поједине општине у којима доносиоци одлука превазилазе препреке и стварају повољно окружење за улагања.

”Постоји пуно ствари које се могу рјешавати и помоћи инвеститорима.Њима је јако важно да стекну утисак да се о њима стварно брине и да их неко проведе кроз ту шуму прописа и институција и свега тога .На тај начин се може превазићи та ситуацију док се сав тај законски оквир и правна регулатива не усклади.”, изјавио је за РТРС Саша Грабовац, извршни директор удружење економиста „Swot“.

Реформа у области индустрије једна је од шест конкретних мјера Споразума за раст и запошљавање које се односе на смањење пореских оптерећења на рад, уклањање препрека при запошљавању, стварање боље пословне климе, јачање приватног сектора, смањење корупције и побољшање социјалне заштите.

Комплетан видео погледајте овдје.