latinica  ћирилица
23/10/2014 |  08:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Због обилне документације одлука УЕФА се одлаже за сутра?

Трочлана комисија Европске фудбалске уније данас би требало да донесе одлуку о епилогу прекинуте утакмице између репрезентација Србије и Албаније у квалификацијама за континентални шампионат 2016., али постоји могућност да због обилне документације одлука буде одложена за сутра.
Митровић скида заставу Албаније - Фото: РТРС
Митровић скида заставу АлбанијеФото: РТРС

Према информацијама које долазе из Ниона, Дисциплинска комисија УЕФА имаће испред себе обилну документацију са доказима обје делегације, састанци ће према најавама бити одвојени, па је готово извјесно да у УЕФА неће журити, првенствено како би донијела правичну одлуку.

 Трочлана комисија Европске фудбалске уније (УЕФА) данас би требало да донесе одлуку о епилогу прекинуте утакмице између репрезентација Србије и Албаније у квалификацијама за континентални шампионат 2016.

У Контролној и Дисциплинској комисији УЕФА налазе се предсједник Томас Партл (Аустрија) и чланови Жак Антенен (Швајцарска), Шандор Бержи (Мађарска), Томас Хеа (Андора), Џим Стјерне Хансен (Данска), Ханс Лоренц (Њемачка), Рудолф Репка (Чешка), Џејмс Шо (Сјеверна Ирска) и Жоел Волф (Луксембург), а комисија која ће одлучивати о прекинутој утакмици бројаће три члана из поменутог састава.


УЕФА је покренула поступак против оба национална савеза, а Фудбалски савез Србије терети се због навијачких нереда, бацања бакљи и других предмета с трибина, коришћења ласера, уласка навијача на терен и слабе организације меча.

Албанци су, с друге стране, суочени с могућом казном због одбијања да наставе утакмицу и због приказивања незаконитог транспарента.

Готово је извјесно да су могућа само четири сценарија.

Прва могућност је да УЕФА, уколико се утврди да Албанци сносе кривицу за инциденте, додијели побједу Србији службеним резултатом 3:0, али и у супротном случају да тријумф за "зеленим столом" припише гостима ако се утврди да је Србија, као домаћин, одговорна за инциденте због слабе организације утакмице.

Трећа варијанта је да се меч одигра на неутралном терену у термину који ће накнадно бити одређен, са или без публике, док је посљедња, четврта опција да се утакмица понови у Београду, али пред празним трибинама.

Уз све наведене могућности УЕФА може да одреди и новчане казне, које редовно иду уз инциденте као што је био на стадиону Партизана.

Кључна ставка у овом случају биће извјештај делегата утакмице Харија Бина из Холандије, али и специјалног извјештача УЕФА.

Повољна околност по Србију је што је истекла двогодишња условна казна, коју је имала због инцидената у Ђенови на мечу против Италије 2010.

Такође, на руку Србији иде и члан 14 Дисциплинског правилника УЕФА, у којем стоји да је "забрањена политичка пропаганда и било какво изражавање сличних ставова", а управо је застава тзв. Велике Албаније иницирала инциденте на стадиону Партизана.

Утакмица између Србије и Албаније прекинута је 14. октобра пред крај првог полувремена, када се изнад терена стадиона Партизана појавила беспилотна летјелица, дрон, са заставом такозване Велике Албаније, након чега су услиједили инциденти.

Сусрет је прекинут при резултату 0:0