latinica  ћирилица
11/11/2014 |  17:24 | Аутор: Б92

Адвокат: Имам осјећај да ћемо се пласирати на ЕП

Селектор Србије Дик Адвокат рекао је уочи дуела са Данском да има осјећај да ће се "орлови" квалификовати на Европско првенство 2016. године.

Србија из два меча има само један бод у групи И, а у петак дочекује Данску, која има четири бода.

"Имамо добар тим и солидан фонд играча. Тим фудбалерима, као и цијелој екипи, морамо пружити повјерење. Имам добар осјећај да ће се Србија квалификовати за завршни турнир у Француској. То је наша највећа жеља и на томе истрајно радимо – стручни штаб и играчи", рекао је Адвокат.

Адвокат је за овај меч вратио у тим Милана Бишевца, док је у понедјељак одустао од Александра Игњовског и Душана Басту.

"Трудим се да у национални тим позовем све оне фудбалере, који могу да побољшају нашу игру. Таквим играчима ћу увијек направити мјеста у репрезентацији. Рецимо, из тих разлога сам позвао Данка Лазовића за сусрете са Јерменијом и Албанијом. Надам се да ће и други кренути стопама Лазовића", рекао је Адвокат.

Србија је на старту квалификација ремизирала у Јерменији, а потом је услиједио прекид против Албаније који није донио бодове српском тиму.

"Свака од осам утакмица је за мене финале. Одиграли смо већ два финала, али још ништа није готово. Мало су нас пореметили догађаји са Албанијом. За нас је свака наредна утакмица значајна, једнако као и прва. Чудна ситуација је и када погледате на табелу. Одиграли смо двије утакмице, ниједну нисмо изгубили, пише да имамо једну побједу, а освојили смо само бод", додао је Холанђанин.

Иако је далеко пет мјесеци, већ се помиње гостовање Португалу у марту.

"Играчима никада не спомињем сљедећу утакмицу, него искључиво причамо о мечу који је пред нама. То је моја пракса, која је у прошлости дала добре резултате. Зато се сада спремамо за утакмицу против Данске, а за остале имамо времена, причаћемо о њима када дођу на ред", истиче Адвокат.

Он је још једном истакао уверење у квалитет српског тима.

"Србија има добар тим. Оптимиста сам када видим дух који влада у репрезенацији. Тај дух, та атмосфера, која струји међу играчима ме увјеравају да играчи увијек желе више од неријешеног резултата. То смо, нарочито, видјели у пријатељском дуелу са Француском", рекао је селектор Србије.

Адвокат је одлучан у томе да у тим позива само играче који су стандардни у својим клубовима.

"Ко не игра за први тим своје екипе не може рачунати да ће играти за државну селекцију. Такви играчи немају континуитет. Овај став поготово важи за млађе играче. У земљи и по Европи Србија има пуно младића великог потенцијала, али они немају могућности да у најјачој конкуренцији стално играју и показују добру форму", истиче Адвокат.

У прва два меча Адвокат је највише мијењао у средини терена, гдје знао да има и тројицу задњих везних играча.

"Брзо се морамо опредијелити око тога какав средњи ред желимо да имамо. Да ли је то варијанта са технички боље обученим фудбалерима или играчима који испољавају више агресије на средини терена. То морамо ријешити још на почетку квалификационог циклуса", сматра селектор.

Он се осврнуо и на инцидент у мечу са Албанијом.

"Појављивање летјелице са заставом је евидентна провокација, која задире у осјећања српског народа. Надлежни органи УЕФА мораће да се озбиљно позабаве овим проблемом, јер би евентуално понављање изазвало бројне тензије свуда на свијету и штетно утицало на фудбалску игру. Задовољан сам понашањем мојих играча, који су показали висок ниво професионализма и људске и спортске културе", рекао је Адвокат.

"Жао ми је што у лијепом амбијенту нисмо добили шансу да до краја утакмице остваримо побједу. Упркос свему, вјерујем да ћемо наставити са добрим радом, квалитетним играма и постићи резултате који ће нам омогућити испуњење заједничког циља, а то је пласман на првенствоЕвропе 2016. године у Француској", додао је Холанђанин.

Селектор Србије није задовољан одлуком коју је УЕФА донијела у вези са казнама.

"Иако је УЕФА процијенила да се утакмице између Србије и Албаније може наставити. Епилог процеса одлучивања је невјероватан - кажњена је само једна страна - Србија. Албанци нису хтјели да наставе да играју утакмицу под било којим околностима. Стичем утисак да неко не жели да Србија буде учесник првенства Европе 2016. године у Француској", рекао је Адвокат.

Србија је поред одузимања бодова кажњена и играњем пред празним трибинама.

"Отежавајућа околност је да ће Србија наредне двије утакмице играти без подршке навијача код куће. Без обзира на такву одлуку вјерујем у наш тим, а учинићемо све да побједама испунимо циљ и изборимо мјесто на највишој европској сцени", закључио је селектор Србије.

Србија и Данска састаће се у петак на стадиону Партизана од 20.45, у мечу квалификација за Европско првенство 2016. године.