latinica  ћирилица
17/11/2014 |  13:20 | Аутор: Jutarnji list

Хрватски хулигани згрозили Италију

Дан након два лица Хрватске у Милану, оног на травњаку на које могу бити поносни и срамотног на дијелу трибина, италијански медији обрушили су се на све што се догађало на "Сан Сиру" и ван њега, пише "Слободна Далмација".

Славни спортски дневник "Ла Газета дело Спорт" утакмици је посветио десет страница, а уз фотографије прекида, бакљи у терену с насловнице вришти "Vergogna ultra' ospiti - Troppo fumo poco Azzurro" или у преводу "Срамотни гостујући навијачи - Превише дима, премало азура". Доста простора "Газета" је посветила десетоминутном прекиду у тексту под насловом "San Siro in balia degli ultra croati", "Сан Сиро у немилости навијача". Уз додатак "Хрвати изван контроле".

Притом је најтиражнији италијански спортски дневник повукао паралелу с инцидентима које су српски навијачи направили прије четири године у Ђенови на квалификационом сусрету Италија – Србија.

Тај сусрет је, због бацања бакљи и разбијања ограде гостујућих навијача, прво привремено, а затим и трајно прекинут и регистрован побједом Италије, а Фудбалеки савез Србије био је драстично кажњен. Хрватској пријете двије домаће утакмице без присуства публике, а Италијанском савезу новчана казна".

"Кориере Дела Сера" пак пише како је "На Сан Сиру пукло хрватско лудило, пиротехника и сукоб с полицијом". Притом тај дневни лист пише како је током "инвазије око 7.500 Хрвата" на Милано било и других инцидената. Тако се с хрватским навијачима повезује тежак инцидент у близини миланске катедрале "Дуома".

Ријеч је о силовању на степеницама метроа. Жртва, иначе студенткиња рекла је полицији  како је ријеч о младићу с којим је разговарала на енглеским језиком и којег је упознала у локалном клубу.