latinica  ћирилица
14/03/2015 |  19:49 | Аутор: Агенције

Вријеме је за потпуну забрану дувана

Стручњаци су позвали на “енергичну” свјетску кампању за потпуну забрану пушења до 2040.године.
Цигарете - Фото: АП
ЦигаретеФото: АП

Продаја дуванских производа требало би да се у потпуности забрани у наредних 25 година. Стручњаци тврде да се до краја вијека може спријечити милијарду смртних случајева изазваних пушачким болестима, уколико се акције предузму одмах. Међутим, свјетска кампања имаће ефекта само ако се укључе све владе и представе сви јасни докази који говоре о штетности пушења, упозоравају експерти.

Професори Роберт Биглхол и Рут Бонита са Универзитета у Окланду позвали су Уједињене нације на заједничку борбу против дувана. Они упозоравају да се упркос смањењу броја пушача у развијеним земљама, очекује пораст употребе у неким државама у наредној деценији, углавном у Африци и Блиском истоку. Уз раст свјетске популације, до 2025. биће више од милијарду пушача на свијету, уколико се не предузму хитне акције.

Професори су објавили низ чланака у стручном медицинском часопису Ланцет, а позив ће упутити и на Свјетској конференцији о дувану и здрављу која ће се одржати у Абу Дабију. “Вријеме је да свијет схвати колико је неприхватљива штета коју чини дуванска индустрија и да нађе начин да забрани продају дуванских производа“, каже професор Биглхол.

“Свијет у ком је дуван далеко од очију и срца и потпуно ван моде, могао би бити доступанза мање од три деценије од сад, али само уз пуну посвећеност влада, међународних агенција, попут УН и СЗО и цивилног друштва“. Он упозорава да је пад потражње за дуваном у богатијим земљама довео до тога да се произвођачи дувана окрену сиромашнијим државама.

Професор Ана Гилмур са Универзитета Бат каже: “Маркетинг дуванских компанија намјерно је усмјерен на жене и младе људе. Индустрија се и даље мијеша у напоре држава да примјене значајније законе за ограничење употребе дуванских производа“.