latinica  ћирилица
14/03/2015 |  19:57 | Аутор: Агенције

САД: Алкохол у праху брине љекаре

Америчка Агенција за храну и лијекове одобрила је производњу "Palcohola" – алкохола у праху, који би већ овог љета требало да се нађе на полицама продавница.

Међутим, неки стручњаци за здравље људи забринути су да ће овај производ само погоршати проблеме малољетничког алкохолизма. Прашкасти производ који било које пиће може претворити у алкохолно, одобрен је ове недјеље на федералном нивоу.

Марк Филипс, творац "Palcohola", сматра да се због његовог производа безразложно диже прашина и покушаје појединих америчких држава да забране или ограниче његову продају назива акцијама “државе дадиље“. Иначе, доступни су укуси рума, вотке, коктела Космополитан и “powderita“, Филипсова верзија маргарите. Прах се додаје у воду или било које безалкохолно пиће, а један пакетић одговара једној јединици алкохола.

Забринутост

Алкохол у праху може покренути алкохолисање млађих особа, сматра Скот Кракоуер, који ради на психијатријском одјељењу Закер Хилсајд болнице у Глен Оуксу (Њујорк).

“Мислим да ће се свидјети адолесцентима, што може бити веома опасно“, каже он. Овај производ може представљати и ново искушење за особе које се опорављају од алкохолизма, а Кракоуер додаје да може бити и покушаја ушмркивања, што ће повећати опасност од гушења.

“Можда ће га комбиновати са дрогама попут хероина“, каже он. Филипс одбацује такве могућности и додаје да је ушмркивање мало вјероватно, будући да прах пече слузокожу. “Замислите да ушмркујете течну вотку“, поручује он.