latinica  ћирилица
15/03/2015 |  18:40 | Аутор: Агенције

Једите лук и будите љепши и здравији

Исхрана богата црним луком одразиће се позитивно на изглед и здравље, поручују нутриционисти! Они који се окрену овом поврћу не баш пријатног мириса могу да смање ризик од неких врста рака, поправе изглед коже и косе, али и расположење.

Богате бројним корисним материјама а нискокалоричне, главице црног лука представљају поврће које би требало да се што чешће нађе на трпези, истичу стручњаци.

У шољи лука нема масноћа, холестерола, али има 64 калорије и три грама влакана, седам грама шећера, два грама протеина, 15 грама угљених хидрата. Ту је и око 10 одсто препоручене дневне дозе витамина Це и Бе-6, као и мангана. Присутне су и мале количине калцијума, гвожђа, магнезијума, фолата, фосфора и калијума. Антиоксиданте достојно представљају кверцетин и сумпор.

Бројне студије су показале одлична својства црног лука у смањењу ризика од рака дебелог цријева, простате, једњака и желуца. Тајно оружје, у овом случају, ове намирнице су влакна. С друге стране, фолати из црног лука могу бити одлични савезници у борби против депресије тако што ће спријечити настанак вишка хомоцистеина у тијелу и на тај начин осигурати лучење хормона среће – серотонина, допамина и норепинефрина.

Другим ријечима, једући црни лук регулисаћете расположење, сан и апетит. Витамин Це који захваљујући црном луку унесете у организам учествоваће у стварању и одржавању нивоа колагена који ће кожу и косу учинити љепшим.  

Без обзира на то за који се опредјелите црвени, сребрњак, влашац, или пак млад са перима или онај у главици, најбоље је јести свијеж – у салати. Печене главице могу да се претворе у главно јело гозбе уз још неколико врста поврћа и одговарајућу салату.