latinica  ћирилица
25/03/2015 |  12:46 | Аутор: novosti.rs

Трудници пукла аорта, спасени и мајка и дијете

Велики дан за љекаре Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" у Београду!
Проф. др. Предраг Милојевић - Фото: Novosti.rs
Проф. др. Предраг МилојевићФото: Novosti.rs

Први пут у историји ове здравствене установе, у ноћи између суботе и недјеље успјешно је обављена операција труднице, којој је у 32. недјељи трудноће установљена дисекција асидентне аорте, дијагноза са највишим степеном смртности. Истовремено са интервенцијом на срцу обављен је и царски рез - спасене су у мајка и беба.

Сабахета Салкановић (29) из Пријепоља најсрећнија је мајка на свијету. Након што јој је у осмом мјесецу трудноће дијагностиковано раслојавање зида аорте, дијагноза која се код већине пацијената најчешће утврђује након смрти, родила је малу дјевојчицу и истовремено добила нову срчану аорту. Заслуге за срећан крај и нови почетак два живота припале су најприје доктору Мустафи Ђурђевићу, интернисти из Пријепоља.

- Примили смо хитан позив од љекара из Пријепоља да је ријеч о пацијенткињи са дисекцијом аорте у склопу Марфановог синдрома, који јој није прије био дијагностикован. То су најхитнији случајеви, који се без хитне операције трагично завршавају. Наша пацијенткиња, уз све то, била је у осмом мјесецу трудноће - прича проф. доктор Предраг Милојевић, хирург који је предводио захват.

С обзиром на ургентност стања труднице, тим ИКВБ "Дедиње" организовао је да се пацијенткиња најприје породи, а затим да се настави кардиохируршка операција.

- У таквим ситуацијама, у првом плану нам је живот породиље и често се зарад мајке жртвује недоношче - прича проф. доктор Предраг Милојевић. - Све вријеме смо се питали да ли је беба уопште жива. На такве случајеве сам наилазио у литератури, али никада током своје љекарске каријере. Знао сам да два живота зависе од нас.

Трудницу, која је све вријеме била у свјесном стању, заједно са кардиохирурзима дочекао је и тим лекара КБЦ "Др Драгиша Мишовић", који су чинили др Илија Голубовић, уз асистенцију др Рајка Никитовића. Послије шесточасовне операције, најприје царског реза, а потом и замјене срчане аорте, побиједио је двоструки живот и умијеће наших стручњака.

Рођено је женско дијете, тешко нешто више од 1.600 грама и дугачко свега 41 центиметар, које је одмах транспортовано у Институт за неонатологију.

 

ОБЈЕ СТАБИЛНО

Љекари који су се изборили за живот бебе потврдили су да је ово био високоризичан порођај, коме се приступило са посебним опрезом. Дјевојчица је имала неколико криза, али се успјешно опоравља. И мајка је добро. Налази се на Одјељењу интезивне његе, скинута је са апарата за одржавање живота и њено стање је стабилно.