latinica  ћирилица
01/04/2015 |  21:02 | Аутор: СРНА

У Српској између 80 и 90 хиљада обољелих од дијабетеса

У Републици Српској има између 80.000 и 90.000 обољелих од дијабетеса, а учесталост обољелих од типова један и два ове болести, те полна и старосна структура у складу су са фреквенцијом, полном и старосном структуром обољелих од дијабетеса у свијету, резултати су истраживања квалитета регулације шећера у крви и васкуларних компликација обољелих.
Дијабетес - Фото: flickr.com
ДијабетесФото: flickr.com

Препоруке овог истраживања, које је данас представљено на стручном скупу у Административном центру Владе Републике Српске, обухватиле су различите аспекте који се односе на унапређење превенције и третмана шећерне болести, на основу којих ће се проводити даље активности на побољшању квалитета живота обољелих у Републици Српској.

Резултати су идентификовали и остале важне чињенице у вези са факторима ризика за настанак масовних незаразних болести, као и карактеристике које се односе на микроваскуларне компликације шећерне болести, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Истраживање "Процјена квалитета гликорегулације и присуства васкуларних компликација код особа са шећерном болешћу у Републици Српској" проведено је у оквиру активности пројекта "Дијабетес мелитус 2010-2013", а у истраживању је учествовао мултидисциплинарни тим представника здравствених и образовних установа из Републике Српске, који се посредно или непосредно баве превенцијом и третманом дијабетеса.

Према процјенама Међународне федерације за контролу шећерне болести, у свијету о дијабетеса болује око 382 милиона људи, при чему је још 316 милиона особа у ризику да оболи од ове болести.

Додатни изазов за доносиоце одлука у здравству представља и податак према којем се до 2035. године предвиђа укупан број обољелих од око 471 милион особа.

Стручном скупу присуствовали су представници Института за јавно здравство, Фонда здравственог осигурања, Коморе доктора медицине, Друштва доктора медицине Републике Српске, медицинских факултета, свих болница, представници домова здравља и других здравствених установа.