latinica  ћирилица
09/04/2015 |  10:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Шта све квари вид?

Плаво свјетло рачунара и мобилног телефона изазива сувоћу очију, мањак сунчеве свјетлости може да буде крив за кратковидост, а замагљен вид је први знак дијабетеса.
Наочале - Фото: РТРС
НаочалеФото: РТРС

Рад на компјутеру и стално држање мобилног телефона у рукама умара очи, изазива сувоћу, пецкање па чак и главобоље, док плаво свјетло може да изазове мучнину и зато очи треба одмарати и држати се правила 20-20-20, односно сваких 20 минута треба одвратити поглед и 20 секунди гледати нешто што је од особе удаљено 20 метара, пише часопис "Prevention".

Осим плавих екрана, проблеми с видом могу бити посљедица и мањка витамина Д, на шта указују студије које су потврдиле да жене које уносе препоручену дневну дозу витамина Д имају 44 одсто мањи ризик од макуларне дегенерације, болести средишњег дијела мрежњаче ока која уништава централни вид, а најчешћа је код старијих људи.

Главни кривац за лош ноћни вид је оксидативни стрес, коме могу доскочити боровнице, које садрже антоцијан који побољшава ноћни вид и повећава прокрвљеност очију. Такође, лијекови против акни могу изазвати проблеме с ноћним видом, а повезују се и с мутним видом, јер ти лијекови повећавају апсорпцију УВ зрака, што може да изазове оштећење рожњаче.

Иначе, замућење вида може да буде један од првих знакова дијабетеса типа 2, који спречава доток крви у дијелове рожњаче, што може да изазове сљепоћу.

Такође, бројне студије кратковидост су повезале с превише проведеног времена у затвореном простору, што је посебно уочено код дјеце, па стручњаци препоручују сунчеву свјетлост, која смањује зенице, чиме се смањује и ризик од замагљеног погледа.