latinica  ћирилица
12/04/2015 |  10:01 | Аутор: Агенције

Борба око обиљежавања калоричности алкохола

Брисел покушава да уведе означавање броја калорија на алкохолним пићима као што су пиво, вино и виски као вид борбе против пијанчења и алкохолизма, чему се супростстављају земље произвођачи вина и лобији.
Алкохол (илустрација) - Фото: The Telegraph
Алкохол (илустрација)Фото: The Telegraph

Европски парламент је крајем марта прешао прву фазу у правцу обиљежавања калоријске вриједности алкохолних пића када је усвојен приједлог резолуције и позвана Европска комисија (влада) да предложи закон, најкасније до краја 2016. године којим ће постати обавезујуће означавање нутритивне вриједности (калорије и састојци) на алкохолним пићима, преноси Бета.

У приједлогу резолуције такође се тражи да на етикети пише да алкохол представља ризик за труднице и возаче. Резлуција која је необавезујућа треба да буде одобрена на пленарној сједници Европског парламента крајем априла.

Текст је предложила Гленис Вилмот из редова британских лабуриста приликом прераде правила о означавању прехрамбених производа, што је завршено 2011.године.

Eвропљани највећи потрошачи

Упркос томе што сада пију мање послије врхунца достигнутог током седамдесетих година 20. вијека Европљани су и даље највећи конзументи алкохола на свијету.

Брисел процијењује на 155 милијарди евра годишње социјалне трошкове који се приписују претјераном уживању у пићу у ЕУ.

Вилмотова се тада борила да се исти прописи за обиљежавање састојака примјене и на алкохол.  То је, како каже, било узалудно због јаког лобирања из индустрије, тако да је задовољна што је овај приједлог резолуције сада усвојен.

„Већина нас зна да треба пити умјерено. Међутим, утицај конзумирања алкохола на наше здравље далеко је од очигледног“, рекла је Иларија Пасарани из Европског бироа за потрошаче.

Према њеној оцјени, подцијењен је удио алкохола у исхрани и љубитељи алкохола не знају које адитиве у виду боја, конзерванаса и арома уносе.

Четири водећа европска произвођача пива - „Карлсберг“, „Хајнекен“, „АБ Инбев“ и „САБ Милер“ - недавно су се заложили за „добровољно“ означавање енергетске вриједности пива. Као основу узели су 100 милилитара пића, што би за пиво значило 46 калорија, док би црно вино имало 82 и виски 245.

Тај приједлог разљутио је произвођаче јачих алкохолних пића који су навели да је 100 милилитара једва трећина обичне кригле пива, а представља доста велику количину за јаки алкохол.

Произвођачи вина су такође против и наводе да нутриционе вриједности њиховог производа мијењају из године у годину и да би обиљежавање било изузетно скупо за тај сектор.