latinica  ћирилица
17/04/2015 |  10:38 | Аутор: СРНА

РС: Знатно мање обољелих од респираторних инфекција

У Републици Српској је од 6. до 12. априла пријављено 1.141 лице са акутним респираторним инфекцијама и 431 са обољењима сличним грипу, подаци су Републичког института за јавно здравство.
Институт за заштиту здравља Републике Српске - Фото: РТРС
Институт за заштиту здравља Републике СрпскеФото: РТРС

Специјалиста епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске Нина Родић-Вукмир рекла је да је сада већ уочљив значајан пад броја пријављених случајева обје врсте инфекције.

Она је навела да је од почетка сезоне, односно од новембра до данас, у свим домовима здравља у Српској регистровано 49.520 обољелих од акутних респираторних инфекција, те 16.713 од болести сличних грипу.

- Инциденција обољења сличних грипу највиша је на регији Бањалука, Добој и Требиње - навела је Вукмирова.

Она је истакла да је већина обољелих предшколског и школског узраста.

Вукмирова је рекла да је у болницама Српске од 6. до 12. априла пријављен један случај тешке респираторне инфекције који је захтијевао хоспитализацију, док је од почетка сезоне укупно пријављено 63 обољелих.

- Веће болнице, као што су Приједор и Бијељина, до сада нису пријавиле ниједан овакав случај, што не значи да заиста и није било хоспитализованих случајева који су одговарали тешкој респираторној инфекцији - рекла је Вукмирова.

Она је додала да у Српској за сада нема пријављене епидемије грипа.

Вукмирова је рекла да се у сезони инфлуенце узимају узорци од сваког хоспитализованог случаја тешке акутне респираторне инфекције у свим болницама Републике Српске.

- Од до сада пристиглих и тестираних узорака у лабораторији Института, 62 одсто узорака је негативно на вирусе инфлуенце. Од позитивних узорака највише је утврђено инфлуенце А (H3) - 15 одсто, док је на инфлуенцу А (H1N1) позитивно 13 одсто узорака, а проценат узорака позитивних на вирус инфлуенце Б је 10 одсто - рекла је Вукмирова.

Она је рекла да је у претходних 15 дана у порасту број позитивних узорака на вирус инфлуенце Б, што се дешава широм Европе.

Вукмирова је појаснила да су вируси инфлуенце Б у правилу инфекције са лакшим током и не узрокују веће епидемије, него су узрочници епидемија у колективима (школе, вртићи, домови).

Према подацима којима располажу Европски центар за контролу болести и Свјетска здравствена организација, активност инфлуенце у Европи је већ увелико у опадању.

- Ниједна земља у Европи није пријавила ни високу ни средњу активност инфлуенце, што показује да је врхунац сезоне већ увелико иза нас - каже Вукмирова.