latinica  ћирилица
20/04/2015 |  08:55 | Аутор: РТРС

Посљедње аудиције у 5. епизоди X Factora Adria

Била је ово завршна фаза аудиција X Factora Adria. Неким такмичарима је ово заправо била и посљедња шанса да освоје жири и пробију се у наредни круг.
X Factor Adria - Фото: РТРС
X Factor AdriaФото: РТРС

Водитељи су примијетили да се такмичари заиста труде да оставе што бољи утисак на жири, неки вјерују да је боље пјевати домаће, а неки да ће боље проћи са страним песмама.

Прва је наступила Магдалена Богић из Босне и Херцеговине, ученица трећег разреда средње школе. Открила је да је са пријатељем основала бенд, али и снимила своју прву пјесму. Изабрала је да се представи "Молитвом" од Марије Шерифовић. Нјена енергија одушевила је публику и подигла на ноге и жири. „То тражимо“, повикао је Масимо који је посумњао да Магдалена има само 16 година. „Очаран сам снагом и петљом“, завршио је Массимо. У истом тону били су и Тончијев и Александрин коментар. И Жељку се допала ова интерпретација, а Магдалени је признао да се мало уплашио њене енергије, јер је помислио да ће их све пребити, па да је чак мислио да треба да се помјере са столица. Четири Да за Магдалену.

Бобан Мојсовски из Охрида који има 22 године наступио је сљедећи. Сазнали смо да студира у Скопљу енглески језик и књижевност. Александар Радојичић је примијетио његову специфичну боју косе и фризуру, па му је Бобан открио да је то само за потребе снимања спота. Бон Џовијева пјесма „Bed of Roses“ за ово такмичење била је Бобанов непрогрешив избор. Беспријекоран вокал, набијен емоцијама „купио“ је све у студију. Жељку се јако допало што је Бобан „потпуно био у пјесми“ и што се није бавио имитацијом. „Ја  сам се најежио“, био је кратак Масимо. Александри се допао његов чист вокал. Једногласно ДА одводи овог младића даље.

Опуштена и енергична Милица из Ниша рекла је да највише на свијету воли да пјева. Вјерује да је љубав битна у животу, иако је она још није упознала. Прије наступа Милица је за свој избор Бијонсине пјесме „Listen“ рекла да вјерује да ће Александра најбоље разумјети. И била је у праву, јер већ током извођења, Александра није могла да се уздржи да не пусти глас. „Имаш пјесму од мене“, усхићено јој је обећала током коментарисања. И од Жељка је стигло велико ДА, као и од осталих чланова.

Јовиц Гајић (27) из Младеновца, велики поклоник Массимових пјесама, изабрао је да пред популарним музичарем отпјева његову пјесму. Оно што он цијени у Масимовом пјевању је осјећајност у гласу. Зато је запјевао „Странац у ноћи“. Када је чуо његову не баш сјајну интерпретацију, Тончи му је рекао да је ово добро „за по кући“ и препоручио да остане у сфери обезбјеђења, посла којим се иначе бави. Массимо му је казао да увијек ласка када људи изаберу његову пјесму. Али да је једно вољети музику, а друго да ти то буде позив. Све то није било довољно за пролазак даље.

Четрнаестогодишњи Мирослав из Бијељине није прошао даље са пјесмом Бруна Марса. Жељко је примијетио да дечко још увијек мутира али да вјерује да са њим може да се ради и само због тога му је дао прелазну оцјену. Међутим, то није било довољно за овогодишњи серијал.

Кандидат из Улциња Ризо који иде у трећи разред средње школе, бави се фудбалом и пјевањем. Он је пјевао „Ти само буди довољно далеко“. Није успио да очара жири. „Ти имаш музику у себи, али још увијек недовољно уобличену“, оцијенио је Жељко, али је коначно рекао НЕ. Исту непролазну оцјену младић је добио и од Масима. Александра и Тончи са својим ДА пожељели су да му таква оцјена буде подстрек да би се вратио сљедеће године.

Драгана Ратковић, из Бањалуке која има 38 година, професорка је енглеског језика и књижевности. Будући да одувијек воли музику хтјела је да види да ли јој је мјесто у такмичењу. „Нисте ви за овај шоу“, рекао је Жељко, а истог су мишљења били и остали чланови жирија.

Матеј Сорић, младић из Хрватске, рекао је у представљању да је могуће да је он побједника такмичења. Ипак, његов наступ са Елвисовом пјесмом није никога импресионирао, а Александра га је запитала да ли је сигуран да је у добром шоу програму. Једино је Тончи у смислу подстицаја рекао ДА.

Албина Грчић из Сплита ученица је Гимназије. Каже да у свакој ситуацији пјева, и сигурно би више вољела да пјева него да учи. Воли сцену, камере, воли публику. „Ако изгубим тебе“ од Оливера Драгојевића њежно је отпјевала на сцени X Фацтора. Добила је посебан аплауз од Тонија и Масима. Александра јој је рекла да је донијела смиреност, сигурност и диван анђеоски глас. Похвале су стигле и од Жељка, као и Масима који је рекао да је ово било близу савршеног и стасом и гласом. „Албина, добродошла у мој свијет“, предвидио јој је сјајну будућност Тончи. Жири је гласао са четири ДА.

На сцени се појавио сестрински трио под називом „4 hearts“, али само три сестре, без четврте која је оправдано изостала због болести. Ускладиле су гласове и отпјевале „Believe“. Иако им је скренуо пажњу да морају сарађивати, Масиму се допало њихово извођење, као и Тончију који је схватио да су мало хендикепиране јер им фали четврта сестра. „Не постоји ништа као сестринска хармонија. Ја барем то добро знам“, похвалила их је Александра. Услиједило је коначно оцјењивање: „За сестре увијек ДА“,
чуло се од Александре Ковач, а исту оцјену дјевојке су добиле и од Масима, Тончија и Жељка.

Послије сестара слушали смо братско-сестрински дует из Македоније - Николу и Стефанију. Пјевали су баладу „Say something“ grupe „Great Big World“ и Кристине Агилере. Тончи је рекао да је њему било лијепо, а од Жељка смо чули три ријечи: емотивно, исколорисано, исконтролисано. Међутим, Александра и Масимо нису били задовољни. Када је схватио да овај двојац не пролази даље са оваквим критикама, Тончи се обратио својим колегама и замолио их да пусте брата и сестру даље, будући да он у њима види нешто што они не виде. Александра је рекла: „За братско-сестринску љубав кажем ДА“, док је Массимо остао при свом ставу.

Наташа Раилић из Бањалуке рекла је како вјерује да је ово њених пет минута. Изабрала је пјесму од Витни Хјустон “Nothing“. Жељко јој је врло директно замјерио што је изабрала овако тешку пјесму јер је то, како је рекао, био превелик залогај за њу и да могао би је коштати даљег проласка у серијалу. И када су Тончи и Александра рекли НЕ, Жељко се изненада предомислио, па је затражио да се ревидирају оцјене, јер након што су се осврнули и погледали ко је све прошао до тада, Наташин наступ био је за даљи пролазак. Колеге су га подржале у овој оцјени, те смо чули четири пута ДА.

Анђела и Слађана Јанковић су близнакиње. Једна свира гитару, а друга се бави кик боксом у слободно вријеме. Пјесма Дине Мерлина није одушевила жири, па је Жељко замолио да отпјевају још нешто. Одабрале су етно нумеру. То је пробудило Масима који им је рекао: „Па шта ви радите дјевојке, какав Дино Мерлин, изађите одмах са овим“. Александра је још једном рекла да је увијек за сестринску љубав и музику. Гласање је прошло глатко – Четири Да.

Студент Јасмин из Македоније већ је у музичким водама. Има бенд, наступе, пјесме... Одлучио је да пјева пјесму Петра Граше „Уторак“. Массимо је примијетио да је имао интонативних проблема. Жељко је свој суд изразио користећи аутомеханичарску терминологију: „Фали ти нешто, као кад имаш добар ауто, али кажу дај замијени му дихтунг главе, мало карбуратор и он ће да иде супер. Чује ти се карбуратор како ради (кр, кр, кр, кр), то је једини проблем. Мора код механичара неколико дана“. Жири није био импресиониран, а малу подршку Јасмин је добио једино од Тончија.

Група „Highway“ из Црне Горе духовито се представила, а на бину су изашли са својим ауторским радом. Писали су сами и музику и текст. Публику су подигли на ноге. Масимо је рекао да су они управо показали шта значи изрека: мање је више, похваливши њихову пјесму која би могла постати хит. „Момци слатки сте као шећер“, рекла им је Александра, која је препоручила
главном вокалу да више гледа у дјевојке када им се пјесмом обраћа. Коначно, Масимо се поново укључио у коментарисање и закључио да су момци звучали као модерни Идоли. Похвале са свих страна и четири ДА.

Натали Зеринска школује глас и жели да се опроба и у X Factoru. Александра није била задовољна првом пјесмом Ени Ленокс, па ју је прекинула. Тончи је затражио да отпјева нешто из оперског репертоара. Тада је оставила много позитивнији утисак. Тончи је истакао да соло пјевање ограничава приступ попу, док је Массимо био сасвим другачијег мишљења и једини је гласао са ДА увјерен да дјевојка има све. На Массимово инсистирање Натали су дали другу шансу па се она поново појавила на сцени. И овог пута Натали је пјевала Ени Ленокс, али много храбрије и одлучније, што је промијенило оцјену чланова жирија и одвело такмичарку у други круг такмичења.

Данијела Вечериновић долази из Велике Горице. Каже да обожава цвијеће, шешире и да је веома оптимистична особа. У музици је већ 15 година, пјева пратеће вокале. Отпјевала је „Hit the road Jack“ на свој начин, са пуно мутација у гласу, будући да се бави и синхронизацијом цртаних филмова. Од Тончија су стигле похвале: „Ја мислим да због тебе постоји овакав формат X Фацтор“. Массимо није дијелио његово мишљење, њему је све било преексплицитно, па је рекао: „Некад је више секси открити један глежањ, него показати се го“. А и Жељко је имао специфичан коментар: „Чим мене све то помало нервира, значи да имаш X Фацтор“. Ипак, са бине је Данијела отишла са четири ДА.

Јанко Марковић из Пожеге ради у грађевини, и често пјева на градилишту, мада и у клубовима. Признао је да је имао период малодушности када је желио да распрода све инструменте и да се окани музике за сва времена. Вјеру у музику вратило му је дијете, које је уз њега почело да пјева. Јанко је отпјевао Џибонијев „Посољени зрак“. Иако је рекао да му је стало до Масимовог мишљења, Масимо није био задовољан његовим наступом, али се на крају приклонио већини, те је Јанко прошао даље.

Азра Келеција из БиХ је у X Factor је дошла други пут, па је ово, како је рекла, њен „come back“. Сада долази са више самопоуздања. Иако је мислила да је Жељко неће препознати, његовом оштром оку то није промакло. Одлучила је да отпјева пјесму Маје Сар, њежно са пуно емоција. Публика на ногама, овације, све је то Азри измамило сузе узбуђења. Коментари су били
одлични, при том је Тончијев коментар можда био најљепши: „Да сам ја Мајa Сар, ја бих ову пјесму дао теби“. За Азру је то било довољно.

Сљедећа фаза такмичења зове се Bootcamp и нови је изазов за такмичаре, али и за наше судије. Ове године ћемо у Bootcampu видјети и ново, узбудљиво правило „Изазов шест столица“.

На веома драматичан начин у овој фази ће морати да отпадне скоро педесет одсто такмичара!

Све детаљније информације можете пронаћи на сајту xfactoradria.com и на званичној Facebook страници www.facebook.com/XFactorAdria