latinica  ћирилица
21/04/2015 |  16:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Новосађанки операцијом замијенили грудну и трбушну аорту

На Институту за Кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици извршена је једна од најкомпликованијих кардиолошких операција - замјена грудне и трбушне аорте, а изведена је под руководством чувеног кардиоваскуларног хирурга Мајкла Џејкобса са клинике у Мастрихту.
Хиругија - Фото: илустрација
ХиругијаФото: илустрација

Напомињујући да је таква операција урађена први пут по таквој методологији, у Институту, директор Александар Реџак је додао да је оперисана млађа женска особа из Новог Сада, да је операција трајала седам сати и да је завршена успјешно, а пацијент је у стабилном стању.

"Оно што је специфично за ту операцију је да је за вријеме операције неопходно обезбиједити заштиту кичмене мождине, као и свих органа који се васкуларизују из грана које полазе из обољелог дијела аорте“, објаснио је Реџак.

Реџак се захвалио доктору Џејкобсу и тиму љекара са Института који је учествовао у тој операцији и који је, како је нагласио, показао велики ентузијазам за увођење нове технологије.

Мајкл Џејкобс је објаснио да се радило о врло комплексној операцији која је успјешно обављена. Он је додао да је био максимално задовољан сарадницима и да “практично није било никакве разлике у односу на његов тим са којим ради на клиници у Холандији“.

Директор Института у Сремској Каменици је истакао да је ова операција само први корак у дефинитивном увођењу “ендоваскуларне и отворене хирушке технике у рјешавању аноризма торакоабдоминалне аорте“, што је, како је нагласио, дефинитивна стратегија развоја Института и Клинике за кардиоваскуларну хирургију.

Реџак је додао да се нада да ће Институт и убудуће имати добру сарадњу са Мајклом Џејкобсом који ће, како очекује, дати даљу максималну подршку у увођењу те хируршке технологије у замјени грудне и трбушне аорте.

“Ово је један од типичних примјера како даље морамо да се развијамо и како морамо даље да радимо ако желимо да постанемо лидери у лијечењу кардиоваскуларних болести у региону, а то нам је свакако циљ“, рекао је Реџак.