latinica  ћирилица
22/04/2015 |  09:57 | Аутор: Агенције

Студија доказала: Нема повезаности између вакцина и аутизма

Нова научна студија показала је да не постоји повезаност између аутизма и ММР вакцине, саопштио је тим америчних научника.
Аутизам - Фото: илустрација
АутизамФото: илустрација

Открића су објављена у Journal of American Medical Association на основу испитивања којим је обухваћено око 95.000 дјеце са старијом браћом и сестрама, од којих су нека имала аутизам.

“У складу са студијама у другим популацијама, нисмо примијетили повезаност између ММР вакцинације и повећаног ризика за неки од поремећаја из спектра аутизма“, стоји у извјештају студије коју је предводио Анџали Џаин, љекар у Фолс Чурчу у Вирџинији.

“Нисмо пронашли доказ ни да ММР вакцина повећава ризик од аутизма код дјеце чија старија браћа и сестре имају неки од поремећаја из тог спектра“.

Аутизам је у порасту, али научници још не могу да утврде шта га изазива.

Страх да овај поремећај изазивају вакцине почео је да се шири након објављивања извјештаја 1998. извјесног Ендрјуа Вејкфилда у ком је наводно доказана повезаност између ММР вакцине и развојем аутизма код 12 дјеце.

Испоставило се да је ријеч о превари, па ју је стручни часопис који ју је објавио повукао. Британија је такође аутору Вејкфилду одузела љекарску дозволу.

Међутим, брига због безбједности вакцине, нарочито у доба интернета, успјева да опстане.

“Иако ни једно релевантно истраживање током посљедњих 15 година није пронашло повезаност између ММР вакцине и аутизма, многим родитељима то није довољно“, стоји у студији објављеној у ЈАМА.

“Испитивања родитеља који имају дјецу са неким од поремећаја из спектра аутизма показују да многи вјерују да је ММР вакцина допринијела проблемима њихове дјеце“.

Тако дјеца која имају старију браћу и сестре с аутизмом ређе добијају вакцине, од дјеце без аутизма у породичној историји.