latinica  ћирилица
26/04/2015 |  10:24 | Аутор: Агенције

Шта је важније за линију: Исхрана или физичка активност?

За мршављење је много битнија правилна исхрана, од физичке активности, кажу љекари.
Брза храна и вјежба - Фото: Screenshot/YouTube
Брза храна и вјежбаФото: Screenshot/YouTube

Нема сумње да је физичка активност корисна у смањивању ризика од срчаних болести, деменције и других стања, али стручњаци кажу да она не мора обавезно довести до мршављења.

“У посљедњих 30 година број гојазних се драстично повећао. За то је директно крив извор и количина калорија које људи уносе“, стоји у раду објављеном у "British Journal of Sports Medicine".

Љекари кажу да је за мршављење потребно избјегавати исхрану базирану на шећерима и угљеним хидратима, а обогатити је масноћама и протеинима. Такође, они који се баве рекреацијом и професионални спортисти требало би додатно да поведу рачуна о томе да у исхрани имају довољно масноћа, пошто су “масти идеално гориво за већину вјежби“.

Аутори тврде да је “само моћан лоби прехрамбене индустрије“ довео до тога да се физичка активност промовише као средство за мршављење. Међутим, многи други љекари и научници их оповргавају.

Професорка Сузан Џеб која предаје Исхрану и здравље популације на Оксфорду, каже: “Аутори нису примјетили да постоје бројне студије које доказују да је програм мршављења који комбинује исхрану и физичку активност најуспјешнији пут ка регулисању тјелесне масе“.

С њом се слаже и Кетрин Колинс из Британске дијететске асоцијације која сматра да аутори нису засновали студију на “комплетним доказима“.