latinica  ћирилица
04/05/2015 |  22:11 | Аутор: СРНА

Требиње: Међу дијабетичарима све више дјеце

Број дијабетичара на подручју Требиња је у порасту, а међу обољелима је и већи број дјеце школског узраста, речено је вечерас на предавању о дијабетесу и превенцији компликација ове болести.
Дијабетес - Фото: flickr.com
ДијабетесФото: flickr.com

У Удружењу дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње, које је организатор предавања, истичу да Уружење броји 2.090 чланова, од чега је 607 на инсулинској терапији, 57 су родитељи и дјеца обољелих, док су остали чланови на оралним антидијабетицима.

"Свака особа обољела од дијабетеса је и члан Удружења дијабетичара, јер оно рјешава и дио медицинског проблема које здравствене установе нису у стању. Удружење набавља реагенсе за гликозилирани хемоглобин, без чега не би било квалитетне контроле ни лијечења дијабетеса", истакла је предсједник Удружења Нада Биједић.

Она је додала да Удружење има добру сарадњу са Болницом и Домом здравља Требиње, те напоменула да све особе обољеле од дијабетеса имају могућност бесплатног мјерења вриједности шећера у крви - они који су на инсулинској терапији четири пута годишње, а на оралним андијабетицима два пута годишње.

Биједићева, која је и здравствени радник, упозорила је на мјере превенције, истичући да је то првенствено физичка активност, те правилна исхрана, са чим се мора почети већ у дјетињству.

Регионални координатор за дијабетес у Републици Српској, ендокринолог у Болници Требиње Славица Турањанин каже да у моменту дијагнозе дијабетеса 50 одсто тих особа обично већ има хроничне компликације, јер се болест касно препозна.

Турањанинова која је била предавач, каже да болест код особа које имају дијабетес тип два направи компликације на органима, јер могу да прођу године прије него што се препозна.

Компликације се углавном појављују на оку, буберегу, а у фази док не препознају болест код дијабетичара пуно је већа учесталост можданог и срчаног удара.

"Веома је важно препознати обољење на вријеме, те скенирати групу која би могла да добије дијабетес у неком догледном времену", истакла је Турањанинова и додала да се чешће љекару морају обраћати гојазне особе, оне које имају у породици дијабетичаре, те лица са лошим навикама као што је пушење.