latinica  ћирилица
08/05/2015 |  18:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Створени први ин витро сперматозоиди

Француски научници тврде да су успјели да креирају прве ћелије људске сперме у лабораторијским условима, што, према стручњацима, представља велики скок у лијечењу мушког стерилитета.
Сперматозоиди (илустрација) -
Сперматозоиди (илустрација)

Како преноси АФП, лабораторија Калистем у Лиону саопштила је ове недјеље да су добили "комплетан људски сперматозоид ин витро", што је први такав успјех у свијету, на ком су истраживачи радили посљедњих 15 година.

"На крају 2014. године, компанија је била у прилици да произведе у потпуности формиран сперматозоид у лабораторији, користећи тестикулатурну биопсију пацијента у којој се налазе само сперматогоније, тј. феталне ћелије у незрелом стадијуму", наводи Калистем.

"Ово истраживање утире пут иновативним терапијама у лијечењу мушког стерилитета, што је један од главних проблема данашњице, јер се број сперматозоида смањио се за 50 одсто у протеклих пола вијека", истиче се у саопштењу.

Резултати истраживања још нису објављени ни у једном стручном часопису, те су стручњаци ову вијест дочекали са резервама. Они су, међутим, истакли да уколико буде провјерено, ово откриће ће представљати значајан напредак.

Сперматогенеза, процес током којег се основне репродуктивне ћелије развијају у сперматозоиде, траје 72 дана у људском тијелу. Истраживачи наводе да би овај напредак могао да пружи рјешење за десетине хиљада мушкараца који пате од неопструктивне азооспермије, или абнормалне производње сперме која узрокује стерилитет.

Према подацима компаније, лијечење мушког стерилитета могао би да доведе до развоја тржишта вриједног преко 2,3 милијарди евра, са више од 50.000 нових пацијената годишње.

"Из тестикуларне биопсије би се добијали сперматозоиди који би били сачувани процесом криопрезервације до тренутка када пацијент пожели да постане отац", наводи се у саопштењу.

Калистем намјерава да претклиничке тестове спроведе до 2016, док би клиничке тестове почео 2017.
Досад су истраживачи у свијету успјели да сперматогенезу у лабораторијским условима изведу само у случају мишева.