latinica  ћирилица
11/05/2015 |  14:53 | Аутор: РТРС

Научници вратили вид слијепом лабораторијском мишу

Научници са Универзитета у Берну успјели су вратити вид потпуно слијепом лабораторијском мишу помоћу фотосензитивних протеина убризганих у његове очи.
Лабораторијски миш - Фото: илустрација
Лабораторијски мишФото: илустрација

Процес познат као оптогенеза користи модификовани вирус како би споменуте протеине научници убацили директно у још увијек живе очне ћелије унутар самог органа. Успјех њемачких научника отвара нову наду за повратак вида код људи.

"Нова терапија има потенцијал да врати вид пацијентима који пате од било које врсте оштећења фоторецептора. Људи који пате од сљепила узрокованог старењем такође би могли вратити некадашњи потенцијал ока", рекла је научница Соња Клајнлогел.

Терапија се заснива на чињеници да фотосензитивне ћелије унутар ока остају нетакнуте чак и поред умањене способности ока која долази током позних година. Иако те ћелије у нормалним околностима не детектују свјетлост, посебни протеини могу "пробудити" то својство.

Резултат истраживања објављен је у магазину ПЛОС Биологy, а успјех се заснива и на ранијим анализама оптогенезе. Ипак, успјех је био изузетно мали јер су научници користили протеине који су захтијевали велике количине свјетла, што је додатно оптерећивало ионако слабе очи.