latinica  ћирилица
12/05/2015 |  08:04 | Аутор: РТС

Српски љекари први пут у анеуризму уградили стент

Први пут у Србији и у региону стављен је стент у анеуризму која је пукла. Интервенцију су урадили лекари болнице "Свети Сава" и тако спасли пацијента који је био животно угрожен. Од операције су прошла само три дана, а пацијент се већ осјећа боље.
Уграђивање стента у анеуризму - Фото: Screenshot
Уграђивање стента у анеуризмуФото: Screenshot

Анеуризма – проширење крвног суда – јесте "темпирана бомба" за коју никад не знамо када ће експлодирати. То није знао ни Витомир Јосиповић, који је након више стресова осјетио изненадну главобољу.

У чак 40 одсто случајева, пуцање анеуризме мозга доводи до смрти. Витомир је био те среће да је код њега примијењена нова метода. Компликације су мање, а опоравак бржи.

"Анеуризма је била широковратна и из ње су излазили крвни судови. Једини начин да се та анеуризма уради јесте да се пласира нови стент", објашњава интервентни неурорадиолог доктор Слободан Ћулафић.

Додаје да је уграђивање стента унутар анеуризме нова технологија.

"Стент зауставља крварење и истовремено чува крвне судове који излазе из анеуризме. Тако се спречава инфаркт. Захват је први пут примијењен у Србији, као и на простору бивше Југославије", каже Ћулафић.

Витомир признаје да се након операције осјећа боље и другачије.

Многи људи и не знају да имају анеуризму. Неки никада и не сазнају, јер се симптоми јављају тек када пукне.

"Што се тиче руптуре анеуризме, дешава се изненадно и манифестује се са нагло насталом главобољом и поремећајем свијести – од поспаности до коме. У неким случајевима може да се деси да се јави бол у оку, пад капка, дупле слике", упозорава доктор Слободан Ћулафић из болнице "Свети Сава".

У Србији годишње око хиљаду људи доживи пуцање мождане анеуризме.