latinica  ћирилица
13/05/2015 |  16:49 | Аутор: Б92

Британски љекари против "претјераног лијечења"

Британски Национални здравствени систем, тијело које чини 250.000 љекара, планира да састави листу од око 100 најспорнијих здравствених интервенција чијим би се укидањем ријешио проблем "претјераног лијечења" пацијената у Великој Британији.

Академија медицинских краљевских колеџа у Великој Британији планира да стане на пут култури "претјераног лијечења", односно подвргавању пацијената третманима за које се унапријед зна да неће бити ефикасни, да чине више штете него користи или да представљају нерационално расипање вриједних средстава.

Британски љекари наводе да из дана у дан осјећају све већи притисак да препишу одређену терапију пацијенту иако унапријед знају да третман највјероватније неће имати никакво дејство, попут преписивања антибиотика за сваку прехладу или слања пацијената на рендгенски преглед због најбезазленијег бола у леђима.

Ово се нарочито односи на пацијенте са астмом, раком простате или неком од хроничних болести бубрега који се све чешће подвргавају "претјераном броју редовних третмана", чак и када нема научних доказа да неки тип терапије има ефекта.

Љекари такође планирају да учине све што је у њиховој моћи да болеснима ставе на знање да је нереално очекивати олакшање одмах након медицинске интервенције попут узимања лијека или хируршке интервенције.

Нечињење ничега у случају болести некада је најбоље рјешење за пацијента, наводе представници академије. Управо из тог разлога планира се представљање новог програма под називом "Choosing Wisely", који се већ примјењује у САД, Аустралији, Њемачкој и многим другим земљама, а чији је циљ свођење непотребних третмана на минимум.

- Главна сврха овог пројекта је подстицање љекара на разговор са пацијентима. Њихова дужност је да пацијенту објасне колико му добробити одређени третман може донијети, односно колико штете нанијети. То не значи - и никада неће - да ће љекар одбити да лијечи пацијента, или да ће на било који начин угрозити његову безбједност. Једноставно желимо да на најбољи могући начин искористимо средства која нам стоје на располагању - изјавила је Дејм Сју Бејли, професор и предсједник академије.