latinica  ћирилица
14/05/2015 |  16:57 | Аутор: Б92

Вакцина за доживотну заштиту од грипа

Аустралијски истраживачи су корак ближе развоју универзалне вакцине против грипа, која би пружала доживотну заштиту.

Тим стручњака Универзитета у Мелбурну развио је тест који омогућава препознавање људи који су у највећој опасности од грипа.

То истраживање, објављено у стручном часопису Натуре, могло би да покрене производњу нове генерације вакцина које би доживотно штитиле људе од свих варијанти грипа.

Једна од аутора истраживања Кетрин Кеџијерска каже да је тим који су чинили виролози Фудан универзитета у Шангају открио кључну улогу "убица грипа", имуних ћелија цитотоксика.

Каже да ново откриће може да помогне истраживачима да развију вакцине које ће изазивати имунолошку реакцију тих ћелија убица.

Др Кеџијерска објашњава да су садашње вакцине засноване на антитијелима који дјелују на спољне зидове ћелије вируса.

- Вируси се брзо мијењају и због тога морамо да се вакцинишемо сваке године - објашњава она. - Када се појави неки нови вирус какав нисмо предвидјели, наш имунитет не може да се избори с њим - додаје докторка.

Ћелије убице циљају "боље чувану" унутрашњост вируса, која се не мијења када патоген мутира и заувијек је "памте".

Кеџијерска објашњава да је циљ развијање вакцина које би подстакле реакцију Т-ћелија и пружиле заштиту од сојева са којима се људи никад раније нису сусрели. На крају, истраживачи би могли да произведу вакцину која би пружала доживотну заштиту уз повремено примање ревакцине.

Студија која је започета за вријеме епидемије "свињског грипа" 2013. године показала је да пацијенти са снажном реакцијом Т-ћелија могу да се опораве дословно за два дана. Међутим, они пацијенти чији имуни систем прво развија "помоћнике" Т-ћелија, морају да се опорављају и до четири недјеље.

Они чије су ћелије убице остале пасивне на крају су углавном умирали, пише у раду.