latinica  ћирилица
19/05/2015 |  08:33 | Аутор: novosti.rs

Како храна лијечи

Када имате одређене тегобе, није свеједно шта ћете јести, јер поједине намирнице их могу олакшати, а друге закомпликовати проблем. Погледајте која храна вам може помоћи, а коју треба избјегавати
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Здравље на уста улази, каже народна пословица, а да храна може бити лијек, потврђује пракса. Није свеједно шта једете у ситуацијама кад вас боли глава, стомак, мишићи, јер одређене намирнице могу олакшати тегобе, а друге закомпликовати проблем.

Дијареја

Препоручују се банане, пиринач, тост, крекери, пилетина, а избјегавајте жваке, јабуке, броколи, купус, пасуљ, лук, алкохол и кофеин.

Бол у грлу

Помоћи ће вам топли чај од нане, потаж чорбе, супе, пире, јогурт, кајгана. Избјегавајте вруће напитке и чипс, љешнике, а грло могу да изиритирају и лимунада, ђус и сок од грејпа.

Главобоља

Вода је на првом мјесту, јер је узрок већине главобоља дехидрираност. Може помоћи и кафа у мањим количинама, али водите рачуна да пијете и воду како не бисте дехидрирали. Окидачи за главобољу су вјештачки заслађивачи, а нису добри ни хот-дог, соја сос, црвено вино, сушено воће, сухомеснати производи.

Осип

Конзумирајте намирнице богате протеинима и омега-три масним киселинама, а избјегавајте љешнике, чоколаду, рибу, парадајз, јаја, соју, брашно и млијеко јер најчешће изазивају осип.

Болови у тијелу

Прави избор су намирнице богате магнезијумом, попут орашастог воћа, банана, пасуља. Добре су и оне које обилују калцијумом, попут лососа, јогурта, зелене салате. Бол у мишићима отежава било шта што дехидрира организам, посебно алкохол и кофеин.