latinica  ћирилица
24/05/2015 |  19:14 | Аутор: vecernjenovosti

Очи сузе од полена

У сезони цвјетања дрвећа учестали су коњунктивитиси и све више људи је алергично. Природна одбрамбена реакција је трљање, али то треба избјегавати, јер доводи до отпуштања још веће количине хистамина.
Око - Фото: илустрација
ОкоФото: илустрација

Због високих концентрација полена у ваздуху, све више је пацијената са акутним алергијским коњунктивитисом. Многи од њих се први пут јављају код офталмолога због пецкања, сузења, црвенила очију и отока капака, чак иако никада нису имали алергијских проблема.

Алергени, попут полена храста, дуда или врбе, којих у овом периоду има највише у ваздуху, могу да буду окидач за настанак алергијске реакције, која се у одређеном броју случајева, најприје манифестује на очима.

Према ријечима др Јулијане Магделинић, офталмолога у београдском Дому здравља "Савски вијенац", ова врста коњунктивитиса може да се јави и изоловано, али и у склопу осталих алергијских реакција, кијавице, синузитиса, бронхитиса:

- Алергијски коњунктивитис се веома лако препознаје по клиничкој слици. Карактеристично је увећање папила, својеврсних грожђица на капку, које се могу видјети помоћу специјалистичких уређаја. Уз анамнезу и симптоме попут сузења, црвенила, свраба и осетљивости на свјетлост, дијагноза је већ на првом прегледу јасна.

Очи производе хистамин, који се "бори" против алергена. Као резултат тога, танка мембрана која покрива унутрашњост капака и бијели дио ока постаје црвена, отечена, и сврби. Такође, може да дође до сузења или осјећаја "паљења".

Природна одбрамбена реакција је трљање очију, али то треба избјегавати јер се трљањем активирају ћелије које су одговорне за отпуштање медијатора алергије (маст ћелије) које том приликом отпуштају још веће количине хистамина, што погоршава алергијску реакцију.

Према ријечима др Магделинић, половина пацијената код којих се први пут јави алергијски коњунктивитис, са истим тегобама дођу и сљедеће сезоне. Јер, послије сваке алергијске реакције остаје атопија, односно склоност ка алергијама.

- Није неуобичајено да се код неких пацијената сљедеће сезоне јаве и озбиљнији алергијски симптоми, бронхитис, синузитис или астма - каже др Магделинић. - Терапија се у 90 одсто случајева спроводи антихистаминицима у виду капи.