latinica  ћирилица
27/05/2015 |  17:38 | Аутор: Агенције

Зашто је битно доручковати?

Прво и основно правило здравог живота, а не само дијетне исхране, јесте не прескакати доручак.

Стекните навику да прије посла, ујутро, квалитетно једете. Дакле, водите рачуна да имате времена за припрему квалитетног доручка.

Доручак се мора састојати од протеина, који ће вас дуго држати ситим, од сложених угљених хидрата, које ће ваш организам такође даље прерађивати и од дозвољених, назовимо их здравим мастима. Примјер таквог доручка био би сендвич од туњевине и интегралног хљеба или кајгана од једног жуманцета и два бјеланцета, припремљена на биљном уљу. Уз такву кајгану дозвољено је појести парче интегралног хљеба. Као трећу варијанту идеалног доручка можете исто тако изабрати и житарице са млијеком или јогуртом. Кафа, осим што вас разбуђује, доказано убрзава метаболизам, стимулишући централни нервни систем, убрзавајући пулс и дисање. Наравно, то не значи да треба да се наливате кафом, јер је она лоша за здравље у већим количинама од две шољице дневно. Осим кафе, препоручено пиће је вода.

Чаша хладне воде, иако лоша за грло, добра је за убрзавање метаболизма јер му треба времена како би је угријао до тјелесне температуре, а за то треба енергије. Дакле, осим што чисти организам и помаже хидратацију, вода ће помоћи да сагорите калорије.