latinica  ћирилица
06/06/2015 |  20:21 | Аутор: Б92

Зашто треба јести сланину

Ове чињенице о сланини говоре зашто јој није мјесто на списку нездраве хране.

Сланина је једина храна која је истовремено и слана и слатка

Иако садржи слано и слатко, односно два укуса која су потпуно различита, када је сланина у питању оне се савршено стапају и чине ту намирницу нарочито примамљивом.

Нема угљених хидрата

Упрскос мишљењу, не гоје масти већ угљени хидрати. Исхрана с ниским удјелом угљених хидрата препоручује се за одржавање тјелесне тежине. Погрешно је мишљење и да угљени хидрати дају енергију организму. Истина је да тијело енергијом снабдијевају масти. 

Одлична против мамурлука

Ништа не може излијечити мамурлук као масна сланина и шољица кафе.

Пружа осјећај ситости

Садржи висок дио засићених масти, па ћете дуже осјећати ситост него да једете угљене хидрате.

Хрскаво је добро

Пржена, хрскава сланина можда својим обликом подсјећа на животне успоне и падове, али својим божанственим укусом нас упућује и на то да ништа није непремостиво. 

Најбољи разлог да ујутро устанете из кревета

Поготово ако сланину пржи ваша сродна душа како би вас дочекао готов доручак. Али, било како било, сланина ће у сваком случају поправити ваше јутарње расположење без обзира на обавезе које вас очекују током дана.

Богата је витаминима

Сланина је препуна есенцијалних Б витамина који су од виталног значаја за наш имунолошки систев и опште здравље. Садржи 65 посто препорученог дневног уноса тиамина (витамина Б1), 47 посто ниацина (витамин Б3), 38 одсто витамина Б12 и 36 посто цинка. Дакле, заборавите мултивитамине и посегните за сланином.

Није лоше замастити се понекад

Добро је запрљати руке с времена на време, а посебно ако то учините грицкајући сланину. То ионако није проблем којег мало сапуна и воде неће решити.

Јели су је и наши далеки преци

У посљедње вријеме је палео дијета постала хит. Али, тај начин исхране није ништа ново. Препоручују се намирнице које су јели наши најранији преци и састоји се од воћа, поврћа и меса. Дакле, ако су праљуди јели месо, сигурно су јели и сланину.

Једноставна је за припрему

У ствари је идеална за полијене који не воле да раде око шпорета. Уколико волите пржену, можете је чак и у микроталасној пећници направити. Али, довољно је и само да нарежете димљену сланину, па да добијете праву посластицу на свом тањиру.

Идеалан је додатак свим оброцима у било које доба дана

Сланина за доручак? Наравно. Сланина за ручак? Да, наравно. Сланина за вечеру? Зашто не?! Сланина увијек добро звучи, без обзира на доба дана. Можете је комбиновати с јајима, хамбургером, одреском...

И кад је лоша, добра је

Чак и најгора сланина је боља опција од никакве сланине. Оно што је чини посебном је то да с њом никада нећете погријешити. Чак и ако сте је мало препекли, ипак ћете је појести.

За свакога постоји одређена врста сланине

При спомену на сланину, најчешће помислимо на свињску. Али, шта је с људима који не једу свињетину? Проблем ријешен. Набавите ћурећу сланину. Тај деликатес, се наиме, може добити од било које врсте животиња. А вјеровали или не, постоји чак и пачја сланина.

Обилује протеинима

Протеин је кључна компонента у здравој исхрани, а срећом, сланина је супер богата протеинима! Протеин је кључни састојак за одржавање високог нивоа енергије, као што је битан и за косу, нокте, и кожу.