latinica  ћирилица
12/06/2015 |  09:05 | Аутор: Б92

Нови краљ суплемената у шпинату и цвекли

Све више спортиста посеже за нитратима прије тренинга, а научници су истраживали на који начин они утичу на тијело.

Суплементи нитрата и његови природни извори као што су сок од цвекле или укусно припремљен шпинат вам могу помоћи да дуже и јаче тренирате, сматрају стручњаци.

Експерти напомињу да нитрати могу постати нови краљеви суплемената, јер их све већи број спортиста узима како би побољшали резулате. То није без разлога: ова једињења повећавају издржљивост и помажу вам да за 16 процената дуже тренирате.

Према недавној студији магазина Тhe FASAB Journal, он дјелује тако да подстиче крв да брже струји мишићима које покушавамо да погодимо одређеним вјежбама.

Идеално би било да избјегнете употребу хемијских препарата који садрже нитрате и да се, умјесто тога, опредијелите за природне изворе овог једињења.

Цвекла је пребогата нитратима, па стручњаци често препоручују сок од овог поврћа. Недавно спроведено истраживање Државног универзитета у Канзасу открива да 2-4 чашице сока од цвекле око два сате прије тренинга пружа сјајне резултате. Наравно, ту је и незаобилазни шпинат, чија тајна није обиље гвожђа, већ велике концентрације нитрата.