latinica  ћирилица
14/06/2015 |  12:14 | Аутор: Б92

Нелијечени хепатитис води ка карциному јетре

Више од 400 милиона људи у свијету има хепатитис Б, док од хепатистиса Ц болује око 170 милиона људи.

Уколико се не лијечи, хепатитис Б и Ц изазава поремећај функције јетре, а једна од компликација је и хепатоцлулалрни карцином јетре.

Хронични нелијечени хепатитиси Б и Ц за посљедицу имају један од најсмртоноснијих карцинома, хепатоцелуралрни карцином јетре.

“Хронични хепатитис у зависности од активности може да траје годинама али крајњи исход у размаку од 7 до 15 година је цироза јетре. Ако пацијент не умре од последице цирозе јетре, онда најчешће од крварења из проширених вена једњака или дифузног крварења, а онда долази до хепатоцелулатног карцинома јетре који је дан данас велики проблем“, наводи доктор Бранко Брмболић, начелник одељења за хепатитис на Клиници за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије. И карцином јетре у великом је порасту, каже доктор Даниел Галун са Клинике за дигестивне болести.

“Годишње имамо око 750.000. нових случајева карцинома јетре, а поражавајућа је чињеница да сваке године исти број болесника премине. Када имате ситуацију где је број новооболелих једнак броју умрлих од исте болести, то је знак да медицина, нажалост, још увек нема прави одговор на овај проблем“, наводи Галун.

Код већине пацијената акутни хепатитис Б прође без икаквих посљедица а код пет одсто пацијената прелази у хронични облик.

Код хепатитса Ц симтоми су готово невидљиви, а хронични облик ове болести чешћи. Пацијетни се углавном љекару јаве касно, када је болест већ узнапредовала, пише Б92.

“Уколико се болест јави и пређе у хроничну форму, а пацијент се не јави лекару - не препозна се болест, не лечи се, упркос томе што је данас могуће лечити и држати под контролом и хепатитис Б и хепатитис Ц. Нажалост, крајњи исход у том случају је смрт“, истиче Галун.

Када је тумор изузетно малих димензија могуће је примијенити перкутану радио фреквенттну аплацију, а уколико је нешто већи, спроводе се различите врсте ресекција тј. оперативних захвата на јетри. Уколико се ради о болесницима са узнапредовалом болести, примјењују се посебне софистициране медтоде.

У ангиослалама Клиничког центра годишње се уради више од 240 интервенција, којом љекари директно кроз ногу посебним катетером, директно у јетру убризгавају хемиотерапију.

Уколико се хепатитис Б и Ц открије на вријеме, болест може да се држи под контролом прописаном терапијом.

Хепаититс Б најчешће се преноси сексуалним путем и путем крви, док се хепатитис Ц углавном преноси путем крви.