latinica  ћирилица
15/06/2015 |  12:57 | Аутор: СРНА

Све више људи тражи психолошку помоћ након поплава

Број људи у Републици Српској који траже психолошку помоћ посљедњих пет година је повећан, а посебно у протеклих годину дана након катастрофалних послава, оцијенили су учесници симпозијума "Очување менталног здравља у заједници након природних катастрофа".
Симпозијума о очувању менталног здравља - Фото: СРНА
Симпозијума о очувању менталног здрављаФото: СРНА

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић рекао је да је број оних који се јављају у центре за ментално здравље повећан, посебно у поплављеним срединама, као што су Добој, Шамац, Бијељина и друге.

Он је навео да постоје различите фазе реакција на катастрофална дешавања, од првобитне када се човјек бави питањем преживљавања и стварања основних услова за живот, до фазе када постају актуелна питања која се односе на ментално здравље.

Напомињући да су поплаве за грађане биле трауматичан догађај, Латиновић је навео да је њима директно или индиректно погођено 900.000 грађана Републике Српске.

Он је додао да треба сачинити акциони план психолошке помоћи грађанима у случају катастрофа, те најавио да ће овај документ ускоро бити предложен Влади Српске.

Предсједник Друштва психолога Републике Српске Дијана Ђурић истакла је да се људи често јављају због соматских тегоба, односно постојања физичке боли која је узрокована трауматским искуством и психолошким стањем.

Она је поручила да грађани треба да потраже помоћ стручног лица ако примијете да дужи период имају проблема са сном, да имају кошмарне снове, низак праг толеранције, потребу за осамљивањем и слично.

Ђурићева је навела да помоћ могу потражити у центрима за ментално здравље.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да у овој установи још немају податке о броју ученика и родитеља који су потражили помоћ школског психолога.

Он је указао на то да су психолози у свим школама и општинама које су биле поплављене били у обавези да пруже психолошку помоћ, те да раде на отклањају стреса и посљедица на ученике.

Симпозијум су организовали Министарство здравља и социјалне заштите, Друштво психолога Републике Српске и Републички педагошки завод, уз подршку Уницефа.