latinica  ћирилица
15/06/2015 |  13:14 | Аутор: Б92

Хрвати знали за кукасти крст на "Пољуду" прије меча

Комесар за безбједност Фудбалског савеза Хрватске (ХНС) Зоран Црвк признао је да су знали да се на терену "Пољуда" налази нацистички симбол уочи меча са Италијом.
Кукасти крст на стадиону (фото: portalanalitika.me) -
Кукасти крст на стадиону (фото: portalanalitika.me)

На ТВ снимку се јасно виде обриси кукаског крста, који би Хрвате могао да кошта пласмана на ЕУРО 2016. године.

"Били смо обавијештени за нацистички симбол на трави, али је тек послије жалби Италијана покушано да буде уклоњен. УЕФА је три пута писала ХНС због оваквих ствари, ништа није урађено", рекао је Цврк, преноси њемачки Фокус.

Дуел Хрватске и Италије одигран је на празном "Пољуду", а неријешен резултат (1:1) више је одговарао домаћину који је задржао два бода предности на првом мјесту и практично обезбиједио пласман у Француску.

Трибине у Сплиту су биле празне јер је Хрватска кажњена због фашистичких повика својих навијача на мечу са Норвешком.

"Зашто нисмо били успјешни у организацији утакмице на 'Пољуду'. Зато што је НЕКО извео софистицирану, јако добро планирану диверзију и зато што осим неколико људи (којима из разлога њихова здравља и останка на послу не смијем споменути имена), сви остали су се правили као да су дошли разбојници на Хајдуков стадион, а не репрезентација", написао је Цврк у жестокој реакцији у вези са инцидентом на својој фејсбук страни.

"Тужан сам јер се управа Хајдука, дио Сплићана због односа Хајдука и ХНС-а и свакако дио навијача осветио својој фудбалској репрезентацији и умјесто да јасно окривимо фашисту и криминалца или више њих, НЕКО плански и смишљено враћа точак уназад на односе у фудбалу и занемарује стварну чињеницу. Ми ћемо озбиљно бити кажњени, репрезентација врло лако могуће избачена из такмичења, а наша земља, сви ми, међународно осрамоћени".

Челници ХНС предвођени предсједником Давором Шукером су бијесни због новог нацистишког инцидента на мечу њихове селекције, због чега оправдано страхују да би УЕФА могла да избаци Хрвате из квалификација, а тиме и са ЕУРО.

У посљедњих седам година, ХНС, Динамо Загреб, Хајдук Сплит и Ријека су кажњени са 2,3 милиона евра због испада хулигана.

Прошле године ФИФА је суспендовала Јосипа Шимунића на десет утакмица због усташког повика "За дом - спремни" послије побједе над Исландом у баражу за Свјетско првенство.