latinica  ћирилица
16/06/2015 |  11:50 | Аутор: РТРС

Битка за Француску - Шести дио (ФОТО и ВИДЕО)

Шесто коло квалификација за пласман на шампионат Старог континета који ће се 2016. одржати у Француској, јако подсјећа не пету рунду квалификационог циклуса.

Србија је поново разочарала, након пораза од Данске у Београду, "Орлови" су остали празних руку и у Копенхагену.

БиХ се у петом колу пробудила, а да то није сбио само бљесак, изабраници Мехмеда Баждаревића потврдили су у овом колу, савладавши у Зеници Израел.

Црна Гора се обрукала у петом колу, прекидом утакмице против Русије, а за нову бламажу побринули су се Хрвати, великим нацистичким испадом...

Ништа ново, Србија поново изгубила

Након пет одиграних кола, Србија у групи И има само један бод, освојен у октобру прошле године на гостовању у Јерменији. Тим Радована Ћурчића је поражен у Копенхагену са 2:0 и остао је само на теоретским шансама за пласманом у бараж. У преводу речено, вријеме је се "Орлови" окрену новом квалификационом циклусу.

Лоше прво полувријеме у којем су Данци повели, нешто боље друго, уз погођену пречку Митровића, и још један гол домаћих, кратак је опис представе у престоници Данске.

Ђурчић је након меча био задовољан представом својих играча, који су, како каже селектор, показали како треба играти и како се носи дрес репрезентације?!

"Борићемо се док постоје шансе", рекао је селектор "Орлова". Међутим, поставља се питање како? Чиме? Поново ћемо поставити исто питање. Како посложити тим сјајних идивидуалаца да почну дјеловати као тим који ће оставити срце на терену, одиграти добру утакмицу, освојити три бода и вратити повјерење свих љубитеља фудбала у репрезентацију? Проблем очигледно већ дуже времена постоји, а питање је у чијој надлежности је његово рјешење и ко ће преузети одговорност!

Србија наредну утакмицу игра на свом терену против Јерменије, 4. септембра, а да ли ће се нешто промијенити у игри "Орлова", видјећемо.

Данци су побједом над Србијом уписали 10. бод, док је лидер Португал "гази" по плану, освојио је 12. бод на гостовању у Јерменији. Трећепласирана селекција у групи, Албанија, одиграла је пријатељску утакмицу са Француском и побиједила (1:0)!

Србија лошија од Фарских Острва и Лихтенштајна

Иако је сувишно о томе говорити, морамо се дотаћи чињенице да Фарска Острва након овог кола имају шест бодова, Лихтенштајн пет, а Азербејџан четири! Слабији бодовни учинак од Србије имају само Андора и Гибралтар, са свих шест пораза!

Учинак "Орлова" је далеко најслабији од свих Екс-Ју земаља које наступају у квалификацијама. Хрватска у својој групи има 12 бодова, Словенија девет, БиХ осам, Црна Гора пет, а Македонија три бода!

Додајмо и то да су нападачи Србије након пет кола постигли три гола!

Из свега морамо закључити да "Орлови" играју на Новом Зеланду, а тим Радована Ћурчића тешко може да се назове и "Орлићима"!

Босна и Херцеговина поново у игри

Након слабог увода у квалификације, и смјене селектора, бх. фудбалери су поново у игри за пласман на завршну смотру шампионата Европе. Изабраницима Мехмеда Баждаревића (као и фудбалерима Србије) требала је побједа за останак у игри, и успјели су! У Зеници је савладан Израел резултатом 3:1, и са осам освојених бодова, још увијек су на петом мјесту, али са само три бода мање у односу на ривала у наредном колу, другопласирану Белгију.

Иако је Изреал повео на "Билином пољу" у 41. минуту, у игри фубдалера БиХ није било пада, преокренули су резултат до краја првог полувремена и још једним голом у другом полувремену освојили потребна три бода.

Бх. фудбалери у позитивној атмосфери сада путују у Белгију, која је у овом колу поражена на гостовању у Велсу са (1:0). У посљедњем мечу исте групе, Кипар је однио три бода са гоствања код Андоре (3:1).

Хрватска у великом проблему

Да шесто коло квалификација не прође без инцидената, побинуо се дио навијача Хрватске. Играчи Нике Ковача, дочекали су на празном "Пољуду" Италију и ремијем (1:1) задржали лидерску позицију у групи.

Међутим, каква ће бити судбина "Ватрених", видјећемо након састанка Дисциплинске комисије УЕФА.

Наиме, екстремни дио навијача Хрватске, познат је по својој нацистичкој иконографији, није пропустио прилику да се обрука, иако је меч двије селекције одигран пред празним трибинама.

Они су на травњаку сплитског стадиона утиснули кукасти крст, који радници задужени за одражавање терена ипак нису могли да уклоне.

Кукасти крст на стадиону (фото: portalanalitika.me)

УЕФА, која не прашта расистичке и нацистичке исапде, покренула је истрагу против Фудбалског савеза Хрватске (ХНС), а епилог ће сигурно бити драсична казна.

Хрватска очигледно има проблема који немају везе са фудбалом. Подсјећамо, играч "Ватрених" Џо Шимунућ пропустио је наступ на Мундијалу због повика "за дом спремни" у баражу против Исланда, а разлог одигравања меча са Италијом пред празним трибинама јесу расистички повици упућени играчима Норвешке. Додајмо и то да без инцидената у режији навијача Хрватске није прошло ни гостовање репрезентације у Италији.

Поред нацистичког испада Хрватске, први дан квалификација обиљежио је и реми Норвешке у Ослу са Азербејџаном (0:0). Норвешани су тако пропустили прилику да стиглу Италију, која је са 12 бодова на другом мјесту у групи.

Исланђани су наставили са сјаним партијама у групи А, а у директном дуелу за прву позицију савладали су Чешку. Сигурне су првог дана биле селеције Холандије, Турске и Бугарске.

Други дан шестог круга квалификација, поред пораза Србије у Копенхагену, обиљежио је и тријумф Фарских Острва над Грчком (2:1)! Кристијано Роналдо је са три гола савладао Јерменију у Јеревану. Њемачка је бројала до седам на Грибралтару, Пољаци су са 4:0 испратили Грузију, док су Ирска и Шкотска одиграле 1:1.

Трећи дан квалификација шокирао је навијаче Русије. Три бода из Москве однијела је Аустрија. "Зборнаји" звоне звона за узбуну, јер су у проткла три кола, поред пораза у Бечу, освојили бодове само за "зеленим" столом против Црне Горе. О отказу селектору Капелу се не рамишља, а разлог је новац. Наиме, Италијан има уговор до 2018. године вриједан 32,5 милиона евра, а пријеверемни отказ Капелу Русе би коштао чак 21,5 милиона евра!

Аустрија је лидер у групи са 16 бодова, Русија након шест кола трећа у групи са осам бодова, а у наредном колу дочекује другопласирану Шведску.

Скандинавци су у управо завршеном колу са 3:1 били бољи од Црне Горе, која је са пет бодова сада на четвртом мјесту у групи.

Шведска - Црна Гора (ФОТО:vijesti.me/ Саво Прелевић)

У сјајној утакмици, Словенија је поражена у Љубљани од Енглеске. "Албион" је тако задржао максималан учинак, као и Слвоачка која је у овом колу са 2:1 била боља од Македоније. Важна три бода освојила је и Шпанија у Бјелорусији голом Давида Силве.

Левандовски за историју, Лулић и Џеко у одабраном друштву

Након добре партије против Изреала, двојица бх. фудбалера нашла су се у врху статистичких листа квалификација. Един Џеко је са 14 удараца поред гола други на листи, иза Вејна Рунија који је 15 пута шутирао поред гола противничких селекција.

Дефанзивац "Змајева" Сенад Лулић, избио је на врх по броју асистенција. Он са четири успјешна проигравања дијели епитет нјабољег асистента досадашњег дијела квалификација са Миликом (Словачка), Ракитићем (Хрватска) и Шаћиријем (Швајцарска).

Роберт Левандовски је у мечу са Грузијом постигао најбжи хет-трик у историји фудбала! Нападачу Бајерна за три гола у мрежи Грузијаца, требало је три минута и 59 секунди.

Левандовски је са седам голова уједно постао и најбољи стријелац досадашњег дијела квалификација.

Шта нам доноси септембар

Квалификациони циклус за пласман на шампионат Европе наставља се у деветом мјесецу. Као што смо споменули, Србија дочекује Јерменију, БиХ путује у госте Белгији, док би Хрватска требала на ноге Азербејџану (уколико ЕФА не буде толико ригорозна да "Ватрене" избаци из квалификација).

У групи у којој је смјештена Србија, Данска ће дочекати Албанију, док у групи у којој се налази БиХ Велс путује на Кипар, а Андора у Израел.

Холандију очекује испит на домаћем терену са лидером у групи А, Исландом. У групи Д снаге ће одмјертии двије најбоље рангиране селецкије, Њемачка дочекује Пољску.

Пољуљана Русија састаје се са Шведском, Црна Гора може лако до три бода против Линхешптајна, док ће се у дербију кола састати Шпанија и Словачка.

Резултати шестог кола:

Група А
Казахстан - Турска 0:1
Исланд - Чешка 2:1
Летонија - Холандија 0:2

1. Исланд 6 15
2. Чешка 6 13
3. Холандија 6 10
4. Турска 6 8
5. Летонија 6 3
6. Казахстан 6 1

Група Б
Андора - Кипар 1:3
Босна и Херцеговина - Израел 3:1
Велс - Белгија 1:0

1. Велс 6 14
2. Белгија 6 11
3. Кипар 6 9
4. Израел 6 9
5. Босна и Херцеговина 6 8

Група Ц
Украјина - Луксембург 3:0
Бјелорусија - Шпанија 0:1
Словачка - Македонија 2:1

1. Словачка 6 18
2. Шпанија 6 15
3. Украјина 6 12
4. Бјелорусија 6 4
5. Македонија 6 3
6. Луксембург 6 1
6. Андора 6 0

Група Д
Ирска - Шкотска 1:1
Пољска - Грузија 4:0
Гибралтар - Њемачка 0:7

1. Пољска 6 14
2. Њемачка 6 13
3. Шкотска 6 11
4. Ирска 6 9
5. Грузија 6 3
6. Фибралтар 6 0

Група Е
Естонија - Сан Марино 2:0
Словенија - Енглеска 2:3
Литванија - Швајцарска 1:2

1. Енглеска 6 18
2. Швајцарска 6 12
3. Словенија 6 9
4. Естонија 6 7
5. Литванија 6 6
6. Сан Марино 6 1

Група Ф
Финска - Мађарска 0:1
Фарска Острва - Грчка 2:1
Сјеверна Ирска - Румунија 0:0

1. Румунија 6 14
2. Сјеверна Ирска 6 13
3. Мађарска 6 11
4. Фарска Острва 6 6
5. Финска 6 4
6. Грчка 6 2

Група Г
Лихтенштајн - Молдавија 1:1
Русија - Аустрија 0:1
Шведска - Црна Гора 3:1

1. Аустрија 6 16
2. Шведска 6 12
3. Русија 6 8
4. Црна Гора 6 5
5. Лихтенштајн 6 5
6. Молдавија 6 2

Група Х
Хрватска - Италија 1:1
Малта - Бугарска 0:1
Норвешка - Азербејџан 0:0

1. Хрватска 6 14
2. Италија 6 12
3. Норвешка 6 10
4. Бугарска 6 8
5. Азербејџан 6 4
5. Малта 6 1

Група И
Јерменија - Португал 2:3
Данска - Србија 2:0

1. Португал 5 12
2. Данска 5 10
3. Албанија 4 7
4. Србија 5 1
5. Јерменија 5 1

Припремио: Бојан Мичић