latinica  ћирилица
16/06/2015 |  12:51 | Аутор: Независне

Више од милион КМ за лијечење у иностранству

Фонд здравственог осигурања Републике Српске у овој години за лијечење осигураника из РС у иностранству планирао је износ од око 1,1 милион КМ.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

У односу на 2013. годину, планирана средства су дупло повећана, док је у прошлој години у ове намјене утрошен милион конвертибилних марака и то за лијечење 71 осигураника у Аустрији, Италији, Њемачкој, Великој Британији, Турској.

Фонд минимално финансира 30 одсто трошкова лијечења, а често и више, односно у цијелости, у зависности од прогноза лијечења и расположивих средстава, док сав износ финансира за операције дјеце у инострансву и ти захтјеви имају приоритет у рјешавању. Када одобре лијечење у иностранству, директно по предрачуну средства за се уплаћују здравственој установи у иностранству.

"Ради се о скупим операцијама и лијечење осигураника у иностранству се финансира онда када се не може спровести у здравственим установама у РС или у установама изван РС које с нама имају потписан уговор (Србија, ФБиХ). Услови су и да није ријеч о експерименталној методи, него да је лијечење научно доказано и прихваћено у пракси", напоменула је за  портпарол ФЗО РС Дарија Филиповић- Остојић.

Углавном се у иностранство осигураници упућују због трансплантације срца, јетре, бубрега, захвата на срцу због урођених срчаних мана, а прошле године је финансирана и реконструкција лица у Лондону за једног дјечака.

"Дешава се да из медија сазнамо како је неки осигураник тешко болестан и покреће апел за помоћ у лијечењу. У тим ситуацијама ми контактирамо осигураника како бисмо му објаснили која права има и шта је потребно да се уради", напомињу у ФЗО РС.