latinica  ћирилица
17/06/2015 |  22:08 | Аутор: Агенције

Учите дјецу да заволе спорт

Физичка активност је нарочито важна за дјецу, док им се тијело формира, па би родитељи требало да ураде све како би завољели спорт.
Дјеца - Фото: flickr.com
ДјецаФото: flickr.com

Дјеца сада праве "велике планове" за љетни распуст, а посебно му се радују школарци, а и најмлађи ће се одморити од обданишта. Сада је тренутак да осмислите начине на које ће се забавити и рекреирати, не дозволите им да наредне мјесеце проведу испред ТВ-а и компјутера.

Физичка активност је нарочито важна за дјецу, док им се тијело формира, па би родитељи требало да се потруде да дијете заинтересују за спорт. Сада се стварају здраве навике, које ће их пратити током живота. Рекреација утиче на правилан развој органа и костију, јача мишићну сруктуру, појачава капацитет плућа, доприноси гипкости и бољем осјећају равнотеже. Осим тога, подстиче развој моторичких способности и координацију покрета, побољшава памћење и концентрацију, јача имунитет и смањује ризик од гојазности. Физички активни су стабилнији у емоционалном и психичком погледу, дружељубивији, тимски играчи, упорнији, амбициознији, али и мање агресивни.

Важно је да им родитељи дају примјер, па да заједно вјежбају, пливају, шетају, возе бицикл, ролере. Слободним данима обавезно идите у природу, а уколико имате двориште, направите дјеци "полигон за вјежбање", с импровизованим справама које ће да прескачу, пењу се по њима и заобилазе их. Временом додајте нове справе или им мијењајте распоред. Водите их на базен, кошаркашке и одбојкашке терене за најмлађе и потрудите се да заволе све спортове, без обзира на то ког су пола. Што више пробају, лакше ће открити у чему су најбољи.