latinica  ћирилица
18/06/2015 |  10:47 | Аутор: СРНА

ФЗО РС: Прије одласка на пут узети ино образац

Сва осигурана лица Фонда здравственог осигурања Републике Српске прије одласка на пут у иностранство могу да у надлежној пословници Фонда подигну ино образац, који могу да користе у земљама са којима БиХ има потписан споразум у случају да им затреба хитна медицинска помоћ.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Са ино обрасцем осигураници Фонда за вријеме привременог боравка у иностранству не би требало да плаћају ништа ако им затреба хитна медицинска помоћ, односно ту здравствену услугу у потпуности покрива Фонд здравственог осигурања Републике Српске, речено у Фонду.

С обзиром на то да предстоји вријеме годишњих одмора, из Фонда подсјећају осигуранике да преузму ино обрасце.

БиХ има потписане споразуме о социјалном осигурању са Србијом, Црном Гором, Хрватском, Македонијом, Словенијом, Мађарском, Турском, Холандијом, Аустријом, Њемачком, Италијом, Белгијом и Луксембургом, а прије поласка у ове земље осигураници могу да добију ино обрасце.

Осигураници који путују у Пољску, Чешку, Словачку и Велику Британију имају "покривене" трошкове хитне медицинске помоћи, с тим да се за ове земље Фонд здравственог осигурања Српске не издаје обрасце, јер је међународним споразумима другачије регулисано.

За добијање ино обрасца потребно је да се прије одласка на пут осигурано лице јави свом породичном љекару који издаје увјерење о здравственом стању осигураника, односно о његовој способности за пут.

Осигураном лицу биће издат доказ да је способно за пут чак и ако болује од неких хроничних и акутних болести, ако се не налази у стању које ће захтијевати лијечење или смјештај у болницу одмах по доласку у иностранство.

На основу доказа о способности за пут, осигуранику ће у надлежној пословници Фонда бити издат одговарајући ино образац.

С ино обрасцем осигураник треба да се јави здравственом осигурању земље у коју путује, гдје ће на основу њега добити болеснички лист којег ће користити попут здравствене књижице у случају да му за вријеме боравка у иностранству затреба неодложна здравствена заштита.

Ино образац, када је ријеч о привременом боравку у иностранству због приватних разлога, може бити издат за период до 60 дана у току једне године, а издавање овог обрасца Фонд здравственог осигурања Српске не наплаћује.

Из Фонда подсјећају да је у прошлој години издато укупно 28.419 ино образаца, највише за Црну Гору, Хрватску, Србију, Њемачку и Аустрију, а да су у овој години до маја издата 2.924 обрасца и то највише за Србију.

Из Фонда здравственог осигурања напомињу и да уколико осигураницима, упркос посједовању ино обрасца буде наплаћена хитна здравствена услуга у земљи која са БиХ има потписан споразум, по повратку могу да поднесу захтјев за рефундацију трошкова у Фонду здравственог осигурања.