latinica  ћирилица
22/06/2015 |  20:49 | Аутор: Блиц

Два Србина преживјели еболу и вратили се кући

Двојица Београђана преживјела су еболу и тек када су сто одсто били сигурни да су излијечени, вратили су се кући, ексклузивно сазнаје Блиц.
Ебола - лијечење - Фото: илустрација
Ебола - лијечењеФото: илустрација

До прије мјесец дана они су били су под здравственим надзором српских љекара из Завода за јавно здравље Београд. Редовно су им се јављали, а имали су и обавезу да их обавијесте уколико примијете било какве промјене здравља. И сада, након два мјесеца константне контроле, они су потпуно излијечени. А остао им је и имунитет на еболу.

Ријеч је о здравственим радницима у тридесетим годинама који су се у Србију вратили прије четири, односно три мјесеца. Били су ангажовани у италијанској теренској болници у најугроженијем граду Сијера Леонеа и лијечили су инфициране од еболе. Нису жељели да се о томе прича у јавности, јер су само породици рекли да су обољели од опаког вируса.

- Институту за јавно здравље Батут је преко канала међународног здравственог правилника јављено да су два наша држављанина обољела од еболе. Објаснили су нам да су радили с инфициранима, али да су упркос мјерама заштите и они добили вирус - рекоа је Драган Илић, директор Батута.

Младићи су по сазнању да имају еболу изричито тражили да остану у Сијера Леонеу и да их нипошто не пребацују у Србију.

- То је на неки начин херојско дјело. Нису жељели да вирус доносе у Србију. Мислили су на своју породицу, пријатеље и грађане Србије - истиче Илић.

Свјетска здравствена организација на терену одлучује да ли пацијенти могу да се пребаце у своју државу или се лијече тамо гдје су инфицирани. Младићима су услишили жељу и они су остали у теренској болници, гдје су их лијечиле колеге.

По добијању сертификата да више немају еболу, добили су и могућност да путују и послати су у Београд, гдје су их на аеродрому, по процедури, сачекали санитарни инспектори.

Ова двојица Београђана сада у крви имају својеврстан "серум за опоравак", што је ново име за крв опорављених пацијената, за коју се вјерује да садржи посебна антитијела која помажу у борби против еболе.

- Трансфузија крви има неке сличности с вакцинама на чијем се развоју ради, у којима се користе вјештачка антитијела слична онима која су пронађена у крви преживјелих. Третман трансфузијом крви мораће да прође строге тестове како би се утврдило да ли је успјешан - објашњава Драган Илић.

Од еболе је до сада у свијету умрло 100.000 људи.