latinica  ћирилица
26/06/2015 |  10:45 | Аутор: Агенције

Да ли је море добро за бебу?

Боравак на мору прија најмлађима, јер им јача имунитет прикупљањем витамина Д.

Већина родитеља, нарочито они који су се недавно остварили у тој улози, често су у дилеми да ли да иду на море са малом бебом? Љекари упозоравају да дијете не би требало излагати сунцу док не напуни годину дана, али већина педијатара каже да беба узраста од осам мјесеци може на љетовање. Боравак на мору прија најмлађима, јер им јача имунитет прикупљањем витамина Д. Такође, ако беба има проблем с екцемом или дисајним путевима, то је још један разлог да је први пут родитељи понесу на плажу.

Наравно, веома је важно да се беба не излаже сунцу и високој температури, па се препоручује брчкање у мору рано ујутру и касно поподне. Током дана би требало да буде заштићена у хладовини, а морски ваздух ће је успавати. Препоручује се танка памучна и свијетла одјећа, која покрива руке и ноге, као и шеширић на глави док је на сунцу, као и колица за заклоном од сунца.

На мору је важно да беба уноси довољно течности, ако још сиса, мајкама ће бити лакше јер млијеко одлично хидрара организам. Чим напуне годину, малишани могу да се играју на сунцу, али уз обавезну опрему - шешир, мајицу и крему са високим фактором заштите, којом ћете га мазати на 20 минута. Између 10 и 17 часова нека буде у хладовини. Ако примијетите да је дијете поспано, држи се за главу и мука му је, одмах га расхладите, дајте му воде и одведите код љекара, за сваки случај.

На плажи са бебом неопходно је поштовати савјете педијатара, да би дани одмора протекли без брига. Када видите колико јој прија, знаћете да је то био прави потез.