latinica  ћирилица
01/07/2015 |  21:47 | Аутор: Агенције

Како храна дјелује на лијекове

Млијеко и млијечни производи поништавају дејство антибиотика и слабе дјеловање лијекова против упале.
Илустрација - Фото: Screenshot
ИлустрацијаФото: Screenshot

Поједине намирнице не треба да конзумирате када пијете одређене лијекове, зато обратите пажњу на то шта би требало да искључите и када.

- Алкохол и медикаменти нису добар "спој". Ово нарочито важи за антидепресиве, јер изазивају поспаност. Чак и таблета валеријане мора да представља препреку чашици алкохола.

- Житарице и поврће успоравају дјеловање антидепресива. Храна богата влакнима може да измијени дјеловање трицикличких антидепресива, као и молекуле неких лијекова за епилепсију и кардиотоника за срчане проблеме. Влакна успоравају апсорпцију лијека у цријевима, поништавајући његово дјеловање.

- Витамин Ц и дигестиве не би требало да комбинујете с антианемицима, јер то може да доведе до поремећаја нивоа гвожђа, а постоји и опасност од тровања. Осим тога, витамин Ц ограничава излучивање аспирина.

- Млијеко и млијечни производи поништавају дејство антибиотика и слабе дјеловање лијекова против упале.

- Опрезно са воћем, посебно са соком од грејпфрута, јер материје које садржи повећавају концентрацију антихистаминика у крви и седатива, који се користе при проблемима са притиском.

- Употреба соли у комбинацији са таблетама за срце повисиће притисак. Већа количина калијума, којег има прилично у морској соли, може да изазове срчану аритмију.

- Ако су вам прописани барбитурати (против депресије, анксиозности, поремећаја спавања) избјегавајте намирнице богате витамином Б12, као што су џигерица, бубрези, морски плодови, пивски квасац. Мијешање ових супстанци може да поништи дејство терапије.