latinica  ћирилица
03/07/2015 |  16:38 | Аутор: СРНА

Брчком недостају љекари специјалисти

Брчанско здравство суочава се с озбиљним проблемом -недостатком љекара специјалиста који је у неким одјељењима у Болници све евидентнији, изјавио је директор Болнице Душан Стокић.

До прошле године, када је 14 младих љекара из Брчког упућено на специјализације у клиничке центре у земљи и иностранству, није вођена адекватна политика усавршавања у здравству дистрикта. Да би се ваљано организовао посао у свим одјељењима, било би добро да имамо већи број запослених, посебно љекара специјалиста, рекао је Стокић.

Он је указао и на проблем неповољне старосне структуре запослених у брчанском здравству, што је поткријепио примјером Јавне здравствене установе Брчко у којој је просјек старости радника 50 година, а љекара специјалиста од 55 до 60 година.

- Да би се одјељење одржало како треба, у њему треба да ради неколико генерација високостручних кадрова - како оних средње генерације, тако и оних који су при крају радног вијека, како би се преносила драгоцјена искуства. То би се могло постићи само уколико бисмо из кључних одјељења сваких четири-пет година упућивали по једног љекара на специјализацију - напоменуо је Стокић.

Шеф Одјељења за здравство и остале услуге грађана у брчанској Влади Анђа Николић упознала је новинаре да је расписан конкурс за три специјализације – интерна, породична медицина и орална хирургија, као и да ће до краја године бити расписан конкурс за још неколико сапцијализација.

Она је истакла да ће се водити рачуна да се на специјализацију упућују љекари у оним областима у којима је дефицит најизраженији, а то су, како је навела, породична и ургентна медицина.