latinica  ћирилица
07/07/2015 |  17:46 | Аутор: 24sata.hr

Пазите да дијете не дехидрира: Дајте му воду, не сокове

Дјеца течност добијају и у супама те млијеку па их не морате присиљавати да стално пију. Бебе које још сисају добијају све што требају, али им ипак понудите и мало воде.

Доласком љета потребно је пити више течности. Међутим, ту настају проблеми јер има дјеце која одбијају пити воду. Шта учинити у тим ситуацијама? Ако беба не жели воду, али једе кашице не морате се бојати.

- У правилу, и гушће и рјеђе кашице имају текућину тако да је хидрација задовољена. Дојенчадима можете понудити воду, поготово кад је велика врућина.  Они врло често не желе ништа осим мајчиног млијека које им је довољно. Док дојите, дијете добија све што треба, али није погрешно понудити и њима воду - каже педијатар Алемка Јаклин Кекез.

Дјеца имају урођен осјећај жеђи. Важно је нудити им воду, а свако дијете ће попити кад и колико је жедно па нема страха од дехидрације. Педијатар напомиње да се у течност убрајају и супе и млијеко чега родитељи понекад нису свјесни.

Немојте умјесто воде нудити чајеве и сокове јер њих дјеца пију ради окуса, а не ради жеђи. Љети су чешће и ентеровирозе које прате мучнина, температура, прољев и повраћање. Тада треба пазити да не дехидрирају.

- Што су мања, дјеца су склонија дехидрацији. Осим течности губе и електролите па им треба дати и оралну рехидрацијску со, било у прашку који се отопи у води или као готов напитак – каже педијатар.