latinica  ћирилица
08/07/2015 |  10:41 | Аутор: Агенције

Непријатељи савршеног тена

Кожа је наш највећи орган и неопходно је одржавати је хидрираном и хранити је оним што воли. Због неких намирница које уносимо сваког дана она ће се бунити и „узвратити“ акнама, осипом или пигментацијом, упозоравају стручњаци.
Њега коже (Фото: rg-cell.com) -
Њега коже (Фото: rg-cell.com)

Дерматолог Киран Лохија из Њу Делхија поручује да, уколико желимо да имамо лијеп тен, треба да избјегавамо одређене намирнице. Међу главним непријатељима савршене коже су шећер, млијеко и бијело брашно.

„Већина људи вјерује да је млијеко одлично за наше тијело, али млијеко, као и сир, јогурт и сладолед су пуни хормона“, тврди Лохија.

Због тога нам млијечни производи чине више штете него користи, објашњава овај дерматолог. Акне и пигментација коже лако се могу појавити због хормонског дисбаланса, а ако конзумирамо производе који садрже хормоне проблем ће се погоршати.

Готово сви дерматолози својим ће пацијентима савјетовати да престану да конзумирају млијечне производе, односно да покушају да количину таквих намирница у својој свакодневној исхрани сведу на минимум.

Свима онима који се брину да ће на овај начин њихов организам остати без довољно калцијума, Лохија поручује да ове важне материје спанаћ има више него млијеко.

Познато је да шећер узрокује гликолизацију важних протеина у кожи, а то доводи до настанка и продубљивања бора, јер током тог процеса важни протеини постају „неактивни“.

Бијело брашно и кукурузни скроб присутни су у хљебу, тјестенинама и многим другим намирницама, најчешће ниске хранљиве, али високе калоријске вриједности.

„Таква храна изазива нагли пораст инсулина и хормона стреса. Управо стрес доводи до појаве бубуљица на кожи, а како бисте то избјегли у највећој мјери, избаците из исхране намирнице од бијелог брашна и кукурузног скроба“, поручује Лохина, пише портал ТОИ.