latinica  ћирилица
08/07/2015 |  11:03 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО неспремна да се носи са епидемијама

Свјетска здравствена организација је неспремна да се бави кризом као што је епидемија еболе, што тражи темељне промјене, подржане већим средствима, упозорили су епидемиолози.
Епидемија - Фото: АП
ЕпидемијаФото: АП

Више од 11.000 људи умрло је од веома заразне еболе, у посљедњих 18 мјесеци, највише у западно афричким земљама Сијера Леонеу, Либерији и Гвинеји, гдје та болест наставља, да узима данак.

У критичном извјештају панела независних стручњака УН, наглашава се да је проглашење ванредног стања у свијету због угрожености здравља 8. августа 2014. године било преспоро, јер је прошло пет мјесеци од избијања еболе.

"То је реактиван а не проактиван приступ хитним случјевима и пропуштено је да се дјелује на основу упозорења искусног особља на терену", наводи се у извјештају.

У првим мјесецима кризе, генралнa директоркa СЗО Маргарета Чан и више особље није се показало као храбро и независно у одлучивању, па је било потребно да се тиме баве владе погођених земаља, пише у извјештају.

Панел је такође критиковао почетно ангажовање СЗО у локалним заједницама, у погледу тога шта је могло да се учини на смањењу ширења еболе, као и због тога што особље није пружало ауторатативне информације о томе шта се дешава.

Тако, у Гвинеји, заједнице још увијек нису увјерене у своју одговорност, што нису оглашавале контакте са зараженим пацијентима и осигурале да жртве буду безбједно сахрањене, што је довело до тога да је вирус тешко елиминисати.

Стручњаци су увјерени да се морају учинити темељне промјене, посебно у смислу лидерства и доношења одлука, што треба учинити још у овом мандату, закључено је у извјештају.