latinica  ћирилица
08/07/2015 |  15:46 | Аутор: Агенције

Храна која љети штити вашу кожу од сунца

Већина нас током љета уз, наравно, редовно коришћење креме са заштитним фактором, од сунца се штити и шеширом, широком одјећом и сунчаним наочалама, али може се заштити и конзумацијом одређене хране.
Храна као заштитни фактор  (Фото:vitkiguman.com) - Фото: илустрација
Храна као заштитни фактор (Фото:vitkiguman.com)Фото: илустрација

Маслиново уље

Захваљујући високим количинама витамина Е и полифенолима, дневна конзумација незагријаног маслиновог уља може штитити вашу кожу. Бројне студије су показале да витамин Е може умањити посљедице оксидацијског стреса те смањити посљедице штетног УВ зрачења. Зато љети свакако додајте кашику маслиновог уља у салату или у скувано поврће. Јело ће бити укусније, али и здравије.

Ораси

Познато је да ова намирница садржи здраве омега-3 масти, али ораси штите и вашу кожу од сунца. Ораси помажу станицама у вањском слоју коже у борби против штетних УВ зрачења, спрјечавајући пропадање ћелија.

Јабуке

У поређењу с другим воћем, јабуке имају највећу концентрацију полифенола, биљних спојева који помажу регулисати упале, смањују оксидацијски стрес и помажу имунолошки сустав.

Чај и кафа

Ови омиљени напици такође су препуни полифенола који благотворно дјелују на вашу кожу. Недавно истраживање у Јапану је показало да свакодневно пијење кафе успорава старење коже и настанак пјега.

Црно вино

Иако многи који су на дијетама избјегавају црно вино због већих количина калорија и шећера, ово пиће има висок садржај полифенола. Ако пијете 2 до 3 чаше црног вина, уносите додатне количине антиоксиданса.

Брокула

Брокула је такође богата полифенолом. Одлична је у борби против упала и чак помаже у борби против рака. Осим тога, активира обрамбени систем наше коже када смо изложени УВ зрачењу.

Босиљак

Босиљак конзумирајте што више љети. Ова зачинска биљка садржи антиоксиданс зеаксантин који помаже при филтрирању УВ зрачења из мрежнице штитећи тако вид.