latinica  ћирилица
09/07/2015 |  17:45 | Аутор: Вечерње новости

Откријте да ли сте алергични на глутен

Целијакија изазива дијабетес и неплодност код оба пола. Баш као и Новак Ђоковић, многи су препознали симптоме, промијенили режим исхране и добили више снаге.
Хљеб - Фото: илустрација
ХљебФото: илустрација

Нису ријетки случајеви да љекари не могу на "прву лопту" да дијагностикују зашто неки пацијент има одређене здравствене проблеме. Посљедњих година све више се долази до закључка да тегобе у великој мјери прави и начин исхране. То је на својој кожи најбоље осјетио Новак Ђоковић. Када је престао да уноси намирнице које садрже глутен, српски тенисер је физички ојачао и постао најбољи на свијету.

Процјењује се да је чак 40 процената свјетске популације нетолерантно на глутен. У питању је протеин, који се налази у пшеници, ражи и јечму. Бројна истраживања на ову тему су показала да постоји десет симптома, који би могли да укажу на нетолерантност према глутену:

1. Прије свега се јављају сметње у пробави, гасови, надимање, ријетка столица или затвор (најизраженији је код дјеце послије конзумирања намирница са глутеном).

2. Кератоза пиларис (позната и под називом "ћурећа кожа") на рукама.

3. Замор или умарање након оброка који садржи глутен.

4. Дијагноза аутоимуног обољења, као што су Хашимотов тироидитис, реуматоидни артритис, лупус, псоријаза, улцерозни колитис, скелодерма или мултипла склероза.

5. Неуролошки симптоми попут вртоглавице или осјећаја да немате равнотежу.

6. Дисбаланс хормона.

7. Мигренске главобоље.

8. Дијагноза хроничног умора или фибромијаглије.

9. Упале, оток или бол у зглобовима (прстима, кољенима, куковима).

10. Промјене у расположењу, анксиозност, депресија.

Појединцима смета брашно приликом варења хране, док онима који имају целијакију смета протеин из житарица, јер нема ензима за варење протеина. За свакога ко има овај проблем једини лијек је безглутенска исхрана.

Све више се показује да недијагностикована целијакија доводи до неплодности (код оба пола) и дијабетеса. Неко оболи још као беба, а појединима у каснијем добу окидач за болест може да буде стресна ситуација. Љекари зато савјетују да се дјеци до годину дана у исхрану не уводе намирнице које садрже глутен.

Осјетљиви на глутен не би требало да једу и намирнице са конзервансима. Проблем је што се на декларацијама производа у нашој земљи ријетко када назначи да ли садрже глутен. За исхрану се препоручује воће, поврће и свјеже месо, пију се природно цијеђени сокови, вода, природни чајеви...