latinica  ћирилица
15/07/2015 |  11:16 | Аутор: 24sata.hr

Опрезно с витаминима - "мање је више"

Код узимања витамина вриједи правило мање је више, односно не треба претјеривати. Дугорочно испијање литре сока од мркве на дан може изазвати токсичност у јетри...

Чим осјетимо симптоме прехладе, испијамо напитке с витамином Ц, упркос истраживањима да претјеривање с овим витамином не помаже рјешавању прехладе.

- Постоје многе заблуде о дејству витамина. Они нису чудотворни, односно не могу лијечити болести нити замијенити уравнотежену прехрану. Многи људи гријеше вјерујући да ако су мале количине витамина добре за нас да су велике количине још боље. У случају витамина боље се држати правила "мање је више" - каже нутрициониста Мирја Јошић.

Витамини су спојеви који су потребни тијелу за нормалан раст, развој и очување здравља.

- Неопходни су јер се или не могу синтетизовати у тијелу или се не стварају у довољним количинама које су тијелу потребне. Истраживања о прехрамбеним навикама показују да више од 60 одсто људи не уноси довољне количине воћа и поврћа. Такође, многи људи нездраво живе, а све то повећава њихове потребе за витаминима - казе нутрициониста и објашњава:

- Витамини нису чудотворни лијекови. Неки помажу код појачаног умора, психичких и физичких напора, код претјеране изложености стресу, за боље памћење те правилан рад пробавног система. Препоручују се женама у репродуктивној доби, пушачима, људима на рестриктивним дијетама, људима који се опорављају након тешких болести или операција.

Вишак витамина Ц обично не ствара никакву штету јер је топљив у води, а то значи да се вишак налази у води у тијелу док га не избаците урином па претјерано узимање с времена на вријеме не представља велик проблем.

- Витамини А, Д, Е и К топљиви су у мастима, а то значи да се могу накупљати у тијелу те треба нагласити да с њима не треба претјеривати – напомиње нутрициониста и додаје да велике дозе тих витамина током дужег периода могу резултовати штетним количинама тих витамина у тијелу.

- Токсично дејство, односно предозирање витаминима у дневном, типичном уносу конвенционалних намирница у уобичајним количинама, у практичним оквирима прехране није лако постићи. Штавише, просјечна особа уноси прехраном премало витамина, с тога не треба додатно стварати параноју - каже магистар нутриционизма Ненад Братковић и наставља:

- Опрез је потребан код витамина топљивих у масти (А,Д, Е и К) ако је висок унос. Могу имати токсично дејство ако се уносе у превеликим количинама кроз дужи период. Тако дугорочно испијање литре мрквина сока на дан који обилује витамином А кроз дужи период може изазвати токсичност у јетри - каже он.

- Акутну хипервитаминозу А прате умор, главобоља, мучнина, губитак апетита, сврбеж и гуљење коже. Неке студије показују да витамин А у форми бета-каротена и ретинола може изазвати и оштећење јетре - каже нутрициониста.

Мит: Витамин Ц је другачији па га вјероватно и требамо више

Мишљење да витамин Ц требамо у великим количинама потиче из шездесетих година прошлог вијека, али још није доказано његово дејство у превенцији и терапији болести. Познато је да витамин Ц смањује симптоме и трајање прехладе, али не утиче на њену учесталост.

- Будући да тијело не ствара и не складишти витамин Ц, важно је уносити довољне количине храном. Мало је вјероватно да ће превише витамина Ц из прехране штетити, али мегадозе из додатака прехрани могу узроковати мучнину, дијареју, бубрежне каменце и гастритис - каже нутрициониста.

Мит: Витамини Б комплекса дебљају

Витамини Б групе играју важну улогу у придобијању енергије из хране па се често сматрају појачивачима апетита. Чињеница је да код људи који су имали мањак витамина Б комплекса може доћи до подстицања апетита, али ако контролишемо количину хране коју поједемо, нећемо се дебљати само због уноса витамина Б комплекса.

Правилна прехрана

Уз узимање витамина, нужна је правилна прехрана јер они не могу дјеловати без енергије коју тијело добија од сложених угљикохидрата, масти и протеина.

Додаци прехрани

Недостатак појединог витамина могу надокнадити додаци прехрани. Нутријенти из хране су најбољи избор јер се најбоље искоришћавају у организму.

Сунчев витамин Д

Можете га добити и сунчањем јер га ствара сунчева свјетлост. Разлог томе је што се производи у тијелу након излагања сунцу.