latinica  ћирилица
21/07/2015 |  08:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Тинејџерка рођена с ХИВ-ом годинама без симптома

Француска тинејџерка која је рођена са ХИВ-ом и лијечена до своје шесте године, није испољила симптоме болести ни 12 година након што је престала да узима лијекове, што наговјештава да је то први случај дугорочног опоравка дјетета зараженог од рођења вирусом који изазива сиду, саопштили су научници.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Осамнаестогодишња дјевојка је једна из мале групе дјеце која су се опоравила од вируса, барем привремено, након што су у раној фази подвргнута такозваном антиретровиралном третману (АРТ) који има за циљ да спријечи вирус у грађењу трајних "резервоара" који могу да поново покрену инфекцију, преноси Ројтерс.

Случај француске тинејџерке се сматра најдужим досад зебиљеженим опоравком код дјетета рођеног са ХИВ-ом.

Могуће је да ова дјевојчица има неки облик природне отпорности на ХИВ који још није откривен, али њен случај буди наду да рано и агресивно лијечење може да ограничи снагу ширења вируса, а у ријетким случајевима можда и да омогући да га обољели и контролишу без доживотних лијекова, наводи АП.

Прије пар година је забиљежен сличан случај - ријеч је о беби из Мисисипија која 27 мјесеци није показала симптоме ХИВ-а, а није била подвргнута никаквом лијечењу, али се вирус поново појавио.

Случај француске тинејџерке је описан на Међународној конференцији Удружења за борбу против сиде у Ванкуверу, а представио га је љекар Азије-Саез-Сирион са Пастеровог института у Паризу.

- Овај случај показује да је опоравак могућ, али риједак. Морамо да откријемо о каквим механизмима је ријеч како бисмо могли да лијечимо ширу популацију - рекао је он, наводи АФП.

Већина будућих мајки заражених ХИВ-ом у САД добијају лијекове против сиде током трудноће, што знатно смањује изгледе да пренесу вирус својим бебама, док мајка француске тинејџерке није држала свој вирус под контролом током трудноће, па љекари сматрају да јој је кћерка заражена прије или током рођења.