latinica  ћирилица
23/07/2015 |  16:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Не остављајте храну ван фрижидера

У љетњим мјесецима, посебно у условима тропских температура, неопходно је водити рачуна о појачаној личној хигијени и хигијени приликом припремања хране. Треба избјегавати сирову храну животињског поријекла и бити обазрив са морским плодовима.
Храна - Фото: telegraph
ХранаФото: telegraph

Актуелни временски услови погодују развоју опасних микроорганизама који могу изазвати алиментарне интоксикације, односно тровање храном, рекла је Танјугу начелница Одјељења за ветеринарско јавно здравство Управе за ветерину Тамара Бошковић.

Напоменула је да се ти микроорганизми иначе налазе у земљишту, на нашим рукама, код кућних љубимаца и на свим осталим стварима.

„Врло је важна хигијена – прање руку послије тоалета, посуђе, радне површине, даске за сјечење морају бити добро опрани и врло чисти, и врло је важно разликовати рад и манипулацију са сировим месом и поврћем“, истакла је Бошковићева.

Према њеним ријечима, даска на којој се сече сирово месо мора бити добро опрана врућом водом и детерџентом, како би касније ту могло да се сече и поврће. „Месо ће се пећи, па ће се сви евентуални микроорганизми који се налазе на месу уништити, а поврће ћемо јести сирово и можемо имати проблем ако не водимо рачуна“, упозорила је Бошковићева.

Сирову храну, месо и поврће треба држати у раздвојеним посудама у фрижидеру.

„Сва храна у љетњим мјесецима мора да се држи у фрижидеру, и савјет је да чим се нешто отвори – да се што прије поједе јер та температура фрижидера више није четири степена, како је препоручено, него се креће и до 12 степени, па чак и 16 степени“, навела је Бошковићева.

Скувану храну не треба држати дуже од два сата на собној температури, и треба је заштитити од инсеката, глодара и кућних љубимаца како бисмо спријечили преношење неке болести.

Важно је да се храна купује у регистрованим објектима, код одобрених продаваца, и робу која има декларацију и рок употребе. Тог рока се морамо строго придржавати како би се спријечило неко евентуално обољење.

Треба избјегавати конзумирање било које сирове хране животињског поријекла – млијеко и млијечни производи морају да буду пастеризовани, а месо добро печено и кувано, на више од 70 степени, прецизирала је Бошковићева.

Потрошачи треба да буду обазриви и са морским плодовима. Када је ријеч о бризи о животињама током врућина, Бошковићева је навела да и за њих треба поштовати услове као за људе – заштитити их од директног утицаја сунца и држати их у провјетреним просторијама, са довољном циркулацијом ваздуха.

И малим и великим животињама вода треба да буде доступна у сваком тренутку, а треба их хранити у вечерњим сатима.