latinica  ћирилица
10/08/2015 |  19:39 | Аутор: Агенције

Шта се дешава када престанете да конзумирате кофеин?

Желите да у потпуности избаците кафу? Ево какве промјене у свом организму треба да очекујете...
Кафа - Фото: РТРС
КафаФото: РТРС

Кофеин, највише конзумиран стимуланс, има своје добре стране попут бољег памћења и веће будности, али с друге стране многи кажу да им је одрицање од кофеина промјенило живот на боље.

Представљамо вам седам ствари које ће вам се догодити ако одлучите да избаците кофеин:

ОСЈЕЋАЋЕТЕ СЕ ЛОШЕ (НЕКО ВРИЈЕМЕ)

Припремите се на то да ћете се првих 7 до 10 дана осјећати лоше што је посљедица ускраћивања кофеина организму који се на њега навикао.

Можете осјећати умор, главобоље и снажне промјене расположења. Због тога би било добро да људима око себе кажете да сте се одрекли кофеина како би имали више разумијевања за ваше промјене расположења.

СМРШАЋЕТЕ

Често нисмо ни свјесни колико калорија уносимо испијајући пића која садрже кофеин. Није ствар у кофеину него у шећеру који је додат пићима која садрже овај стимуланс, попут газираних напитака као и неких врста кафа из кафића које су крцате калоричним слатким састојцима.

ИЛИ ЋЕТЕ СЕ УГОЈИТИ

Кофеин привремено сузбија апетит због чега ћемо осјећати већу глад када га престанемо пити. Зато је најбољи избор пити обичну црну кафу без шећера, јер је она лишена састојака која дебљају.

БОЉЕ ЋЕТЕ СПАВАТИ И ИМАЋЕТЕ ВИШЕ ЕНЕРГИЈЕ

Сан вам може пореметити и кофеин којег сте у организам унијели шест сати прије одласка на спавање. Пробудићете се уморни и требаће вам још кофеина, па се зачарани круг наставља. Зато људи који уопште не уносе кофеин имају дубљи и здравији сан и од људи који уносе јако мало кофеина. Док вам се тијело навикава да функционише без кофеина врло вјероватно ћете осјећати умор, али на дуже стазе ћете имати више енергије него док сте пили кофеин.

БИЋЕТЕ СМИРЕНИЈИ

Кофеин је стимуланс који потиче нервни састав и отпуштање адреналина што нас чини нервознијима и подложнијим стресу. Уз то сужава крвне артерије, па тако повећава крвни притисак.

ЗДРАВИЈА ПРОБАВА

Познато је да кофеин у кафи подтиче пробаву, али због своје високе киселости кафа неријетко може изазвати и дијареју. Елиминисање кофеина учиниће пуно у спријечавању хитних одлазака на WЦ.

МАЊКАЋЕ ВАМ АНТИОКСИДАНАТА

Кафа је велики извор антиоксиданата, елемената битних за рад читавог организма, а такође и зелени чај је један од највећих извора антиоксиданата, па ако се одлучите да се одрекнете кафе и смањите унос чаја почните да једете више воћа и поврћа.