latinica  ћирилица
12/08/2015 |  10:48 | Аутор: СРНА

Од маја 2014. у Српској пријављено више од 4.000 обољелих од морбила

У Републици Српској од маја прошле до 3. августа ове године пријављене 4.063 особе обољеле од морбила, у 48 општина.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, епидемије морбила у том периоду пријављене су у 24 општине, док су у 17 одјављене.

Начелник службе за епидемиологију у Институту Љубица Јандрић рекла је да је у јулу регистровано 34 обољелих.

- Пратећи мјесечни тренд оболијевања, у овом мјесецу дошло је до знатног смањења броја заражених у односу на претходне мјесеце, када је регистрован вишеструко већи број, рекла је Јандрићева.

Јандрићева је навела да се, с обзиром на значајно опадање броја обољелих, сезонски период, те већи број одјављених епидемија, очекује смиривање и одјава епидемија и у другим општинама, односно стабилизација епидемиолошке ситуације када је ријеч о овој болести.

Највећи број обољелих има од 20 до 29 година, док су 42 одсто обољелих невакцинисане особе, затим 37 одсто особе које немају податке о вакциналном статусу, док је свега 10 одсто заражених уредно вакцинисано.

Од почетка епидемије хоспитализовано је 287 обољелих особа, углавном са тешком и средње тешком клиничком сликом различитих старосних доба, што је око седам одсто од укупног броја обољелих.

- Од компликација код обољелих су регистроване бронхопнеумоније, пнеумонија, упала уха и синуса, и два случаја енцефалитиса. У току епидемије смртни случајеви нису регистровани, истакла је Јандрићева.

Хигијенско епидемиолошке службе домова здравља гдје су регистровани обољели и епидемије у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске и инфективним клиникама предузимају потребне мјере за спречавање појаве и сузбијање ширења епидемије ове болести.

- Мјере које се предузимају су дијагноза и пријава обољења, лијечење и изолација обољелих, епидемиолошко испитивање и анкетирање обољелих, те надзор над контактима, провјера вакциналног статуса дјеце и омладине `ММР` вакцином, а затим и вакцинација невакцинисаних, непотпуно вакцинисаних и лица без података о вакциналном статусу, нагласила је Јандрићева.

Она је додала да је и здравствено просвјећивање и информисање путем медија такође значајан корак ка смањењу броја заражених морбилама.